Slovenija
12133 ogledov

Delavci na čakanju bodo lahko napoteni na sezonsko delo

Kmetijstvo Saša Despot
Delavca, ki je bil napoten na čakanje, lahko zavod za zaposlovanje napoti na sezonsko delo.

Kmetijstvo bi se lahko zaradi pomanjkanja tujih sezonskih delavcev znašlo v zagati, zato je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pred dnevi pozvala vse, ki potrebujejo pomoč za delo v kmetijstvu in tiste iščejo delo, da se obrnejo na dežurno službo ministrstva za kmetijstvo. 

"Ker zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa tuji sezonski delavci zaenkrat ne morejo priti na pomoč, pozivam študente, delavce na čakanju, brezposelne, mlajše upokojence, da priskočite na pomoč slovenskim kmetom in kmetijskim podjetjem," je pozvala Pivčeva.

"Do 13. aprila smo zabeležili 200 ljudi, ki je pripravljeno ponuditi pomoč slovenskemu kmetu," je o odzivu Slovencev na njen poziv včeraj zapisala Pivčeva. "Samo v zadnjih 24 urah pa nas je poklicalo še skoraj 100 posameznikov."

Novi, t. i. protikorona zakon sicer predvideva, da lahko zavod za zaposlovanje na sezonsko delo napoti tudi delavce na čakanju, a podrobnosti v zvezi s takšnim napotovanjem naj bi vlada še določila.

"Delavca, ki je bil napoten na začasno čakanje na delo zaradi epidemije, lahko Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje napoti k nosilcu ali članu kmetijskega gospodarstva iz ZKme-1, ki izrazi potrebo po začasnem ali občasnem delu v kmetijstvu, da sklene pogodbo v skladu z določbami ZKme-1," je zapisano v 76. členu Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. "Podrobnejše pogoje iz prejšnjega odstavka predpiše vlada."

Najnižja urna postavka 5,16 evra bruto

Iz zapisanega v zakonu ni čisto jasno, ali to pomeni rešitev za tiste, ki se bodo prostovoljno javili na poziv ministrice, ali bi lahko zavod napotoval delavce tudi proti njihovi volji. Nekateri se namreč bojijo, da bi jih zavod sam napotil na sezonsko delo delo, ki so ga doslej za nizko plačilo opravljali tuji delavci. A na ministrstvu so ob pozivu iskanja sezonskih delavcev poudarili, da "gre za dogovor med iskalcem dela in naročnikom".

Skladno z zakonom o kmetijstvu je bila za leto 2019 objavljena najnižja dovoljena urna postavka za občasno ali začasno delo v kmetijstvu v višini 4,95 evra bruto, so pojasnili na ministrstvu. Od 1. aprila letos naj bi bila minimalna urna postavka 5,16 evra evrov bruto, je razvidno iz podatkov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Določena je sicer minimalna urna postavka, ki navzgor ni omejena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Bojan Lavrencic 08:00 16.april 2020.

    Če bi ta dela bila pošteno plačana potem ne prej in ne sedaj nebi imeli težav z delavci. Da država prisilno pošlje nekoga delat je samo zagovarjanje in spodbujanje napol suženjskega sistema dela. Vsi ki to podpirate pa kar... brez ...prikaži več težav greste lahko k prvemu kmetu za hlapca. No morda pa si prej le preberite Cankarja

  • SonnyBlack 22:58 15.april 2020.

    zato pa nikoli ne sprejmem bilokaksne pomoci od drzave...naj si te pomoci zsbijejo v svoje riti zavaljene... za sebe sem in bom poskrbel sam,ne pa drzava

  • micktore 22:00 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks