Slovenija
3 ogledov

Delavci napovedujejo boj za Muro

Mura pri reševanju težav, v katere je zašla, upa na pomoč države. Žurnal24 main
Predstavniki sindikata v Muri so s premierom Borutom Pahorjem razpravljali o možnih rešitvah tekstilnega podjetja katerega usoda naj bi bila znana v naslednjih dneh. Sindikat ostro nasprotuje srečaju.

" Dokončnega odgovora niti nismo pričakovali. Premieru smo želeli predstaviti tragiko in ostrino padca Mure, če bi prišlo do stečaja," je po sestanku povedal Drago Forjan, vodja sindikata v Muri. Predsednika vlade in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika so pozvali, naj z največjimi delničarji pretehta vse možne scenarije, da bi podjetju zagotovili sredstva za delovanje in " po dolgem času zagotovili sposobno in odgovorno vodstvo". " Mura ne more več zdržati. Že danes potrebuje zagonska sredstva," pravi Forjan.

Ne smeta se ponoviti zgodbi LTH-ja in IUV-ja
Lahovnik je dejal, da je Mura v težkem položaju in da bo potrebno hitro ukrepati. " V naslednjih dneh bomo intenzivno proučili vse možne scenarije in se odločili, pri čemer pa imajo ključno vlogo lastniki," je dodal, o možnih rešitvah pa ni želel govoriti. Poudaril je, da je treba preprečiti ponovitev zgodbe z zaposlenimi npr. LTH-ja ali IUV-ja, kjer so se postopki vlekli zelo dolgo, podjetje ni imelo sredstev za plače, zaposleni pa ne možnosti prijave za pridobitev podpor.

Stanje v Muri zelo slabo
Pregled poslovanja je pokazal, da je " stanje veliko slabše, kot smo pričakovali tudi po najbolj črnih scenarijih", je razkril minister. Poslovanje Mure je " daleč od tega, da bi bilo stabilno", je dejal minister, ki so ga seznanili tudi s terjatvami, ki ga imata elektro in plinsko podjetje do Mure. Družba v zadnjih nekaj mesecih ne plačuje socialnih prispevkov za zaposlene. Vprašljivo je bilo tudi poslovanje nekaterih Murinih podjetij v tujini, soočali so se z zgrešenim poslovnim modelom in odsotnostjo nadzora nad poslovnimi procesi, je črno stanje v nekdaj uspešnem podjetju povzel Lahovnik. Opozoril je, da bi bilo najslabše, če bi komurkoli dajali lažno upanje. Rešitev, kakršna koli bo, mora biti dolgoročna.

V primeru stečaja protesti
Predstavniki delavcev so na srečanju odločno zahtevali, da Mura ne gre v stečaj. Menijo, da bi bila to najslabša rešitev, ki bi pomenila " katastrofo za delavce" kot je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere deluje sindikat v Muri, Dušan Semolič. Murine delavke s prijavo na zavodu za zaposlovanje ne bi imele perspektive. " Vredno se je boriti za Muro. Denar ne sme biti ovira," pravi Semolič. V primeru stečaja delavci napovedujejo proteste v Ljubljani. " Če bodo ljudje dovolj besni, bodo prišli v Ljubljano. In ne samo Murini delavci, Pomurje je že tako najmanj razvita regija, perspektive ni," je povedala zaposlena v Muri Silva Pučko.

"Naj upniki prevzamejo del bremena"
Rešitev za Muro sindikat vidi v prisilni poravnavi. " Naj upniki prevzamejo del bremen. Pri stečaju gre breme na delavce, premoženje ostane, delavci pa nimajo nič," pravi Semolič. Lahovnik meni, da je prisilna poravnava odvisna od tega, če se bodo opniki odločilil zanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.