Slovenija
21 ogledov

Delavci plače še vedno čakajo

vegrad, delavec, gradbeni%C5%A1tvo Žurnal24 main
Pri nakazilu neizplačanih plač delavcev Vegrada se je tokrat zapletlo zaradi tehničnih in administrativnih ovir. Denar je namreč na računu Vegrada, na računih delavcev pa še ne.

Kot smo poročali, so delavci Vegrada del plačil za april, maj in junij prejeli v sredo. Danes naj bi dočakali preostali del, vključno z obračunanimi posojili, ki bankam niso bila nakazana, a se je tokrat spet zapletlo.

Sredstva so, kot je v izjavi za javnost sporočil predsednik sindikata Samo Mastnak, "preverjeno" na računu Vegrada, vendar zaradi administrativnih in tehničnih ovir izplačilo danes ni možno. 

Dokončni rok izplačila bo določen po ponedeljkovem sestanku sindikata z novim vodstvom podjetja, je dodal Mastnak, ki je tudi član nadzornega sveta Vegrada.

Kot je bilo napovedano, se bo izvršilni odbor podjetniškega svobodnega sindikata z novim direktorjem družbe Borisom Medvedom sestal v ponedeljek. Mastnak pa je pojasnil, da bo to predvidoma v drugi polovici delovnega časa oz. popoldne. Medved naj bi v ponedeljek preveril možnosti in povedal, kdaj bo možno izplačilo še preostalih neporavnanih plačil za delavce.

Vegrad je, kot je znano, od srede po predlogu Hilde Tovšak v postopku prisilne poravnave.

Konec junija je bil Vegrad upnikom dolžen 240,7 milijona evrov. Ti imajo do 1. oktobra čas, da prijavijo terjatve.

Status in vloga Tovšakove pa sta medtem še vedno zavita v skrivnost. Klemen Boštjančič, predsednik nadzornega sveta Vegrada v odstopu, nam je povedal, da je z dnem njenega odstopa prenehala veljati tudi njena individualna pogodba. Podrobnosti slednje niso znane, v njej pa naj ne bi pisalo nič o odpravnini.

Inšpektorji zavajali delavce?
V zvezi z Vegradom je zanimiva še ena zgodba, o kateri pišemo v današnjem časniku Žurnal24. Več deset Vegradovih delavcev naj bi namreč inšpektorji zavedli, saj so jim kot tujim državljanom svetovali izredno odpoved, s čimer pa niso več upravičeni do denarnega nadomestila. V takem primeru nadomestilo prejmejo le slovenski državljani. Več o tem v članku Svetovali so odpoved.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.