Slovenija
28 ogledov

Delavci, rešitve za nazaj ni

Svetovalec predsednika vlade Miloš Pavlica (levo) dvomi, da bi lahko država pokr Žurnal24 main
Neplačevanje prispevkov. ZSSS napovedala ustavno presojo Dursovih predlogov.

Delavcem, ki jim delodajalci niso plačevali prispevkov, jih ne bo plačala niti država. "Verjetno za nazaj ne bo nobenega izkupička, ker ni pravnega temelja, da bi to realizirali," je povedal državni sekretar Miloš Pavlica.

 

Letos (podatki so do 19. oktobra) je 2.791 delavcev na Dursu preverjalo, ali jim delodajalec plačuje prispevke. Na dan 5. 10. 2009 je več kot 4 tisoč evrov dolgovalo 3.081 podjetij, v katerih je bilo zaposlenih 52.808 delavcev. Skupni dolg podjetij za prispevke je znašal skoraj 133 milijonov evrov.

 

Pojasnil je, da če bi sredstva zagotovili iz državne blagajne, "bi trčili ob evropske uredbe, ki urejajo nedovoljeno državno pomoč".

Danes pogovori s sindikati
Danes se bodo namreč na temo neplačevanja socialnih prispevkov sindikalisti sestali z vlado. Predstavniki delavcev upajo, da bi lahko našli rešitve za delavce Mure, LTH, IUV in Steklarske Nove, ki jim delodajalec prispevkov ni plačeval.

 

Dva tedna, brez sestankov
Vlada je pred dvema tednoma ustanovila delovno skupino, ki bo v treh mesecih poskušala najti sistemske rešitve.

Neplačniki bodo predvidoma javno objavljeni, inšpekcija za delo bo dobila več pristojnosti, pri stečajni zakonodaji pa bodo preučili rang terjatev in obravnavo upnikov. Delovna skupina se do zdaj ni sestala še niti enkrat.

Napoved ustavne presoje
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bodo sprožili ustavno presojo člena zakona, ki Dursu omogoča, da podjetju odobri odlog plačila prispevkov, ter pravilnika, ki ureja merila za odlog. Hkrati od vlade pričakujejo zakon, da delavci zaradi plačilne nediscipline delodajalcev ne bodo prikrajšani pri izračunu pokojninske osnove. "Država naj jamči zaradi pomanjkljivega nadzora in evidenc," pravijo v ZSSS.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.