Slovenija
46 ogledov

Delavci SCT Obrati dobili odpovedi

SCT OBRATI, delavci, odpovedi, stroji, tovornjak, gradbišče
1/26
Žurnal24 main
Najmanj 110 delavcev podjetja SCT Obrati je danes dobilo odpoved, 90-im je uprava, ki jo vodi Dragan Tomić, ponudila delo v matičnem podjetju – SCT-ju.

Delavcem so razdelili obrazce jamstvenega sklada, ki bo tistim, ki so slovenski državljani ali tujci s stalnim dovoljenjem, omogočil prejemanje nadomestil, dokler ne uredijo statusa na zavodu za zaposlovanje ali dobijo nove službe.

Tistim, ki bi se odločili delovne knjižice spet prenesti na SCT, so ponudili 685 evrov bruto plače. Toda Džemo Selanović pravi, da jih je SCT že tolikokrat "nategnil", da bo šel raje na zavod, ker bo od države vsaj nekaj dobil, medtem ko na SCT ne vedo, če bodo plače sploh izplačevali.

Dvomijo, da bodo dobili odpravnine

Delovne knjižice naj bi prejeli 9. februarja, do takrat bo narejen tudi natančen izračun terjatev odpuščenih delavcev SCT Obrati. Zadnjo plačo so dobili 17. decembra, po besedah delavcev jim dolgujejo še regres za 2009 in 2010.

Fotografije si oglejte v GALERIJI.

Dvomijo, da bodo dobili izplačane odpravnine, saj so bili pred tremi leti prisiljeni knjižice prenesti na hčerinsko podjetje – torej SCT Obrati, ki pa nima veliko premoženja, iz katerega bi se terjatve poplačale.

Direktor SCT Obratov Dragan Tomić sicer pravi, da ima podjetje 1,2 milijona evrov zdravih terjatev in slab milijon evrov v zalogah. A da bi delavci prejeli svoje terjatve, jih morajo izterjati prek sodišča, saj je SCT v stečajnem postopku.

Glede teh zahtevkov bo tako več znano 9. februarja, ko bo delavcem pomagal tudi sindikat gradbenih dejavnosti, je napovedal Oskar Komac, sekretar omenjenega sindikata.

Tujci na najslabšem
Najtežji je položaj delavcev tujcev, ki živijo v samskem domu SCT v ljubljanski Šiški. Ti za namestitev plačujejo 130 evrov na mesec; zdaj, ko niso prejeli decembrske plače, nimajo sredstev. Če jih bo SCT silil, da dom zapustijo, bodo izgubili začasno ali stalno dovoljenje za bivanje v Sloveniji in s tem pripadajoče pravice.

Sklep skupščine stanovalcev samskega doma SCT je zahteva stečajnemu upravitelju, naj delavcev, ki so ostali brez službe in so brez plač, avtomatsko ne izženejo iz doma, saj bi z izgubo sobe ostali brez pravic v Sloveniji, je za Žurnal24 povedal Andrej Kurnik, predstavnik organizacije Nevidni delavci sveta.

Delavcem brez stalnega bivanja v Sloveniji grozi izgon iz države, saj sta delo in prihodki pogoja za bivanje tujcev pri nas. V SCT Obratih pa je večina delavcev ali tujcev s stalnim prebivanjem, ki jim torej pripadajo pravice kot ostalim državljanom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.