Slovenija
29 ogledov

Delavci stavkajo, pomoč iz Idrije

S posojanjem delavcev niso kršili zakona o stavki, je pa delavce že pred časom p Žurnal24 main
Stavko v Hidrii Rotomatiki sta nadaljevali tudi nočna in jutranja izmena. "Stavkali bomo, dokler bo treba," je povedal Robič. Popoldne se je stavkovni odbor sestal tudi z delovnim inšpektorjem.
Strokovnjaki na pravnem področju še vedno ne vedo, ali je to kršitev zakona ali ne. Ampak jaz še vedno mislim, da ni prav, da se stavkajoči delavci zamenjajo z drugo delovno silo. Potem sploh nima smisla stavkati.
Andrej Robič

"Stavko sta nadaljevali nočna in danes tudi jutranja izmena," je za zurnal24.si povedal Andrej Robič, predstavnik stavkovnega odbora obrata Hidrie na Jesenicah.

Vsega skupaj je po besedah Robiča stavkalo 75 delavcev od 120 zaposlenih, "kar je jasen znak, da nekaj ni prav".

"Če bi bilo po moje, bi se že pred enim tednom morali zmeniti in do stavke sploh ne bi prišlo. Vendar se je vodstvo odločilo, kakor se je. Mi pa bomo stavko nadaljevali, dokler ne bodo izpolnjene zahteve," pravi Robič.

Spet pomoč iz Idrije

Danes zjutraj so se navsezgodaj v jeseniško podjetje spet pripeljali delavci iz obrata v Spodnji Idriji. Tokrat jih je bilo sedem. "Včeraj popoldne in ponoči jih ni bilo, danes zjutraj pa so spet prišli. Predvidoma bodo delali do 14. ure," pove Robič in doda, da verjetno delavci niso prišli delat na lastno željo.

"S prerazporeditvijo sedmih zaposlenih iz drugih lokacij Hidrie Rotomatike na Jesenice želi vodstvo družbe ohraniti normalen potek proizvodnje, saj sta dva največja kupca, danska in ameriška korporacija, Hidrii Rotomatiki že poslala pisno opozorilo, da bosta v primeru zamujanja z dobavami svoja naročila preusmerila na druge dobavitelje lamel," pa so pojasnili v podjetju, kjer so prepričani, da s tem ne kršijo delovnopravne zakonodaje.

Lažejo in zavajajo. Stavkovni odbor zavrača trditve vodstva Hidrie in pravi, da gre za laži in zavajanje. Delavci Hidrie Rotomatike v letu 2008 in 2009 niso prejeli nobene božičnice, s povzetki obračuna dohodkov zaposlenih za omenjeni dve leti pa stavkovni odbor dokazuje, da je uprava leta 2008 izplačala le 100 evrov neto razlike za letni dopust, v letu 2009 pa 200 evrov bruto razlike regresa za letni dopust.

Delovni inšpektor: Stavka je zakonita
Popoldne se je stavkovni odbor sestal tudi z inšpektorjem za delo, a ker inšpekcijski nadzor še traja, ugotovitev nadzora še ne morejo posredovati, so pojasnili na inšpektoratu. Za zdaj delavci vztrajajo pri svojih zahtevah po dvigu plač in opozarjajo na zavajanje s strani vodstva podjetja.

Inšpektor za delo je sicer po ponedeljkovem pregledu v podjetju že podal poročilo z ugotovitvami, da je bila stavka napovedana zakonito in da tudi poteka v skladu z zakoni.

V Hidrii Rotomatiki pa so kljub njeni zakonitosti prepričani, da je stavka neupravičena, "ker je Hidria vselej, tudi v najbolj kriznem obdobju, v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe, redno izplačevala plače, regrese, božičnice in druge bonitete v vseh družbah znotraj korporacije, tudi v jeseniški lokaciji Hidrie Rotomatike".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.