Slovenija
18 ogledov

"Delavci v Luki Koper so preobremenjeni"

Anketa v luki Koper Barbara Milavec
Izsledki raziskave Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, ki so jo izvedli med stavkajočimi in protestirajočimi delavci v Luki Koper, kažejo, da so delavci preobremenjeni.

Zavod za zdravstveno varstvo Koper je danes na tiskovni konferenci predstavil rezultate ankete o socialnih in zdravstvenih razmerah na delovnem mestu, ki so jo izvedli med stavkajočimi in protestirajočimi delavci v Luki Koper.

Več kot polovica jih ni bilo na bolniški

Izsledki raziskave kažejo, da delavci, zaposleni pri podizvajalcih Luke Koper, na mesec delajo povprečno 257 ur in zaslužijo 720 evrov oziroma 2,8 evra na uro. Kar 73 odstotkov delavcev je navedlo, da trpijo za zdravstvenimi težavami.

Kljub temu podatku pa kar 57 odstotkov vseh delavcev, ki jih je zajela anketa, sploh še ni bilo na bolniškem staležu.

Kar 62 odstotkov vprašanih se boji koristiti bolniški dopust, predvsem zato, ker ta ni plačan oziroma ker bi jim sicer grozila odpoved.

Več kot 30 odstotkov delavcev Slovencev

Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper Milan Krek je ob predstavitvi rezultatov ankete med drugim poudaril tudi, da je skoraj 30 odstotkov omenjenih delavcev Slovencev, kar nasprotuje splošnim predstavam, da so pri podizvajalcih Luke zaposleni skoraj izključno tuji delavci.

Zdravstvene težave, s katerimi se najpogosteje soočajo delavci, so utrujenost, glavobol in depresija.

Več kot 90 odstotkov jih dela neprekinjeno 7 dni

Odmora med delom ne koristi kar 40 odstotkov delavcev, kar 91 odstotkov pa je že delalo neprekinjeno več kot sedem dni. Petina nima zagotovljenega plačila malice.

Pri delu so pogoste tudi poškodbe, saj se je vsak drugi anketiranec že poškodoval na delovnem mestu, več poškodb pa beležijo tisti, ki delajo več kot sedem dni zapored.

V anketo so zajeli 132 oseb moškega spola, pri čemer so dve anketi izločili, ker sta ju izpolnila delavca, zaposlena v Luki. Anketa tako zajema izključno delavce luških podpogodbenikov.

Zdravje uslužbencev je ogroženo

Čeprav obravnavana skupina ni reprezentativna za celotno Luko, se kaže veliko groženj za zdravje delavcev v Luki. Zdravje anketiranih je vsekakor ogroženo, je na podlagi analize podatkov sklenil Krek.

Po njegovem bi moral kapital doseči ravnovesje z okoljem in poskrbeti za ohranitev zdravja delavcev. Zato v zavodu za zdravstveno varstvo vodstvu Luke Koper svetujejo, naj razmisli o vpeljavi sistemskih ukrepov, ki bi preprečevali izkoriščanje delavcev in slabšanje njihovega zdravja.

Komentarjev 4
  • mufi 18:30 19.avgust 2011.

    Kaj je Zavod za zdravstveno varstvo sploh ?? Zakaj je meni zdravnik ob (neizogibnem več) obisku davnega leta 1985 rekel : manj Delat. Kako? (Malo ali nič imajo privilegij delat samo določeni. Eni imajo pa na izbiro delat preveč ali pa nič.)

  • mufi 18:20 19.avgust 2011.

    Anketa med (določenim ?) delom delajočih Samo v luki kp. Si kdo upa izvest anketo v Vseh podjetjih ? Si upa kdo anketirat Vse na zavodu ali socjali, ki SO že delali ?

  • 1111 14:49 18.avgust 2011.

    hahahahaha...spet mi bo škrtalo v telefonu...sova bo na delu....