Slovenija
23 ogledov

"Delavci verjamejo le stanju na računih"

Primorje Suzana Kos
Delavci Primorja stavkajo, ker kljub obljubam niso dobili izplačanih obveznosti s strani podjetja. Neuradno naj bi italijanska Patera že nakazala posojilo, s katerim bi Primorje poplačalo dolg.

Potem ko zaposleni v Primorju do petka kljub obljubam vodstva družbe niso dobili izplačane razlike marčevskih plač in poravnavo prispevkov za socialno varnost za zadnje tri mesece, je ob 7. uri približno 300 zaposlenih začelo stavkati.

Kot je povedal vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf, je uprava v petek številne zaposlene poslala domov in zahtevala koriščenje nadur, nekatere pa na dopust, tako da ti danes ne stavkajo.

"Delavci verjamejo le še stanju na računih"

Neuradno naj bi italijansko gradbeno podjetje Patera Primorju že nakazalo del sredstev kot posojilo, ki se bo štelo v dokapitalizacijska sredstva po podpisu pogodbe. Ker naj bi bilo nakazilo izvršeno v petek popoldan, denarja na računu Primorja še ni. Od tega je odvisno tudi izplačilo preostanka plač. "Imeli smo zagotovila o izplačilu denarja, vendar delavci verjamejo le še stanju na svojih bančnih računih," je povedal Volf. V primeru, da bi danes le prišlo do izplačila plač, bodo takoj prenehali stavkati.

Stika z upravo sploh nimajo

"Problem je tudi v tem, da konec tega tedna poteče rok za izplačilo aprilskih plač, zato se bomo o možnem nadaljevanju stavke kljub izplačilu odločali tekom današnjega dne," je še dejal vodja koordinacije sindikatov v Primorju ter dodal, da nimajo nikakršnega stika z upravo, kar jih še dodatno navdaja s pesimizmom.

Zadnji veliki gradbinec

Primorje je še zadnje veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Zaradi velike krize v gradbeništvu je tudi ajdovska družba zašla v težave. Agonijo so poskušali že lani preprečiti z zamenjavo upravnega odbora, vodenje pa je po odstopu Dušana Črnigoja prevzela Marjana Novak, po njenem odstopu pa še Darko Valenčič. Ta naj bi poskrbel za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group iz Atlante vložil 30 milijonov evrov. Stavka zaposlenih bi zato lahko pomenila zadnji kamenček v mozaiku pred stečajem Primorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.