Slovenija
8 ogledov

Delavci vse bolj nezaupljivi

"To je kršenje pravic. Gre za delavski denar, s katerim podjetja ne bi smela raz Žurnal24 main
Socialni prispevki. Ali jim jih delodajalec plačuje, preverja vsako leto več delavcev. Trenutni dolg: več kot 200 milijonov evrov. Zapečateno. Vlada vztraja, da neplačnikov ne bo razkrila.

Poizvedovanje. Od julija 2008 do konca prejšnjega tedna je Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) prejela več kot 33 tisoč vlog delavcev ali njihovih pooblaščencev za razkritje podatkov o obračunanih in plačanih prispevkih, od tega tretjino prek sistema eDavki, ki deluje od maja.

Kako preveriti, ali je plačano?
• eDavki. Vlogo za razkritje podatkov o plačilu prispevkov vložite prek Dursovega sistema eDavki, za kar potrebujete digitalno potrdilo. Če niste vešči uporabe eDavkov, lahko vlogo z vašim pooblastilom za vas vloži sindikat ali sorodnik.

• Omejeno. Pridobite lahko le podatke izpred treh dni od vložitve vloge, in sicer od januarja 2009. Za podatke pred letom 2009 se obrnite na zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Statistični podatki dacarjev kažejo, da poizvedovanje vsako leto skokovito narašča (razvidno iz tabele). Samo v prvem mesecu tega leta je bilo več kot dva tisoč preverb, ali delodajalci izpolnjujejo svoje obveznosti. “Ljudje ne zaupajo nikomur več v tej državi. Vedeti hočejo, kaj bo z njihovo pokojnino in zdravstvenim zavarovanjem,” komentira Ladi Rožič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Po zadnjih Dursovih podatkih so 30. novembra delodajalci za prispevke dolgovali 203,9 milijona evrov, leto prej pa nekoliko manj – 174,2 milijona. Podatka, za koliko zaposlenih delodajalci trenutno ne plačujejo, nismo mogli dobiti, ker se ti podatki, kot pravijo na Dursu, vsak dan spreminjajo.

Prav zato tudi ni možno dobiti številke, koliko je podjetij, ki prispevkov ne plačujejo, pojasnjuje njihov tiskovni predstavnik Stojan Glavač: “Imaš podjetje s tisoč zaposlenimi, ki je s plačilom prispevkov zamudilo en dan. Ampak deset minut po tem, ko damo odgovor novinarju, lahko prispe položnica, da je plačano, in je podatek že pasé. Nemogoče je potegniti neko črto, ker se podatki iz ure v uro spreminjajo.”

Najprej k delodajalcu, nato na policijo
Ukrepajte. Če ugotovite, da vam delodajalec ne plačuje prispevkov, najprej zahtevajte pojasnila od svojega delodajalca. Če so izpolnjeni pogoji za kaznivo dejanje, se obrnite na organe pregona, svetujejo na Dursu.

Kot pravi, je lahko “zadeva celo še bolj banalna, če je neko podjetje plačalo prispevke za tisoč zaposlenih, pri enem pa se je zmotilo za eno decimalko in recimo namesto 105 evrov plačalo 100,50 evra. Sicer gre za banalno vsoto, ampak to podjetje za Durs izkazuje dolg.”

Davčne skrivalnice
Vlada še vedno vztraja, da seznama neplačnikov ne bo razkrila. Podatki o dolžnikih so po njenih nedavnih razlagah davčna tajnost. “Z umestitvijo na seznam dolžnikov bi trpel poslovni ugled podjetij, lahko bi se jim tudi znižal bonitetni razred,” ocenjujejo na vladi.

Poleg tega je, kot opozarjajo, treba upoštevati, da določeni davčni zavezanci, ki bi bili na seznamu neplačnikov, prispevkov niso mogli plačati tudi iz razlogov, na katere niso mogli vplivati. “Zato bi bilo neprimerno, da so takšni zavezanci posebej izpostavljeni,” menijo. Ne gre pa menda izključiti niti napak v seznamu, “zaradi katerih bi davčni zavezanci od države zahtevali odškodnino za povzročeno škodo”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.