Slovenija
3 ogledov

Delavci vztrajajo pred podjetjem

(Foto: Nino Verdnik)
1/2
Žurnal24 main
Spontani protest pred Muro se nadaljuje tudi v torek, delavci so se že pred šesto uro začeli zbirati pred podjetjem, ki ga preiskujejo tudi kriminalisti.

Delavci Mure so se v ponedeljek uprli uprli mimo sindikata, ko se jih je je protestno zbralo okoli 500, se šefu Murinega sindikata o delavskem uporu ni niti sanjalo, kar je tudi priznal.

Prostestniki še vedno vzrajajo pri takojšnjem odstopu vodstva podjetja in nadzornega sveta in zahtevajo, da se ponovno vzpostavi soupravljanje delavcev v skladu z zakonodajo. Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, lahko po besedah protestnikov "pride do nepredvidljivih posledic", zapore cest in podobne državne nepokorščine.

Kriminalisti nad Muro
Da v Muri res nekaj smrdi, pa ne samo od uprave, so ves včerajšnji dan opisovali zaposleni, njihove domneve pa je potrdil tudi Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Soda, drugega največjega lastnika Mure: "Organi pregona so že v Muri. Zahteve in dokumente smo poslali na policijo, tako da se že 14 dni ukvarjajo z Muro."

 
 

Dajte nam peneze nazaj! Barabe, lopovi!

Tako je odmevalo pred Muro

 
Za plače ni denarja
"Zmenite se, da boste jutri delali. Če bo odšel še Hugo Boss, dela ne boste imeli več," delavcev ni prepričal ta Kuntaričev govor. In le v tem sta si bila skladna z Murinim prokuristom Zdenkom Podlesnikom.

Ostra izmenjava mnenj s prokuristom Zdenkom Podlesnikom © Nino Verdnik

 
Delavci so kričali v en glas: "Ne. Delo za vse ali pa za nobenega!" "Če želite, da bo delo imela vsaj tretjina zaposlenih, jim omogočite prihod na delo," je dodal Podlesnik, ki vztraja, da je rešitev prisilna poravnava. Pred tem je povedal, da ne more zagotoviti izplačila plač v oktobru. V Muri ni premoženja ne za plače ne za odpravnine, je potrdil Kuntarič. "Iz koga se vi norca delate?" pa so delavci spraševali Podlesnika. "Za šenk bomo delali." Delavci pravijo, da niso prejeli niti centa letošnjega regresa.

Mnogi niso mogli zadrževati solz. © Nino Verdnik

 

"Naj vse ugasne"
Kuntarič je prepričan, da za staro Muro ni rešitve, zato je potreben stečaj. Rešitev je v zdravem jedru, v novi družbi Mura in partnerji. Kaj je zdravo jedro, so spraševali protestniki. "Pridni in natančni delavci Mure," odgovarja Kuntarič, a delavci niso bili zadovoljni: "Če mora Mura v stečaj, naj gre v stečaj vse. Naj vse ugasne!"

VIDEO O DOGAJANJU PRED MURO:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.