Slovenija
16 ogledov

Delavci Zvezde spet za stroji

Podjetje je po besedah predsednice upravnega odbora Tee Nevene Gorjup začasno ne Žurnal24 main
Zaposleni v kranjski tekstilni tovarni Zvezda so stavko že prekinili. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene do 20. novembra, bodo stavko nadaljevali.

Nadaljevanje 20. novembra?
Po pogovorih z upravnim odborom so se odločili, da zaenkrat stavko zamrznejo. Do 20. novembra naj bi bili znani rezultati pogovorov s strateškim partnerjem Tekstina iz Ajdovščine, ki je pripravljen vložiti sredstva v Zvezdo. Če do takrat ne bo vzpostavljena proizvodnja, bo upravni odbor sprožil vse potrebne postopke za končanje "agonije".

Generalni direktor Tekstine Simeon Špruk o pogovorih ali sodelovanju ni želel povedati ničesar. “Posel še ni v celoti končan, zato ne dajem nobenih komentarjev,” je dejal. Naslednje srečanje obeh strani naj bi bilo že v torek.

Hiter konec opozorilne stavke
“Smo na istem, kot smo bili oktobra,” je bil do najnovejših dogodkov zadržan sindikalist v Zvezdi Janez Podgorelec.

Opozorilno so sicer delavci začeli stavkati, ker še niso dobili letošnjega regresa, poleg tega nimajo plačanih septembrskih prispevkov za socialno varnost. Dejali so, da bodo stavko prekinili, če bo uprava predstavila konkretne rešitve.

Stavkati so začeli v zgodnjih jutranjih urah in takrat sklicali tudi sestanek. Sestanka so se udeležili tudi člani upravnega odbora, predstavniki Sveta gorenjskih sindikatov in Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije.

Delno izpolnjene zahteve
Vseh 65 zaposlenih je stavko napovedalo že za 2. november, a je nato vodstvo deloma izpolnilo zahteve: poravnalo jim je prispevke za socialno varnost za julij in avgust ter neto plače za september.

Le dva stroja delujeta
"Glede na število naročil bi lahko delali v treh izmenah," je dejal Podgorelec in poudaril, da bi potrebovali denar za zagon proizvodnje. Trenutno v tovarni po njegovih besedah delujeta le dva stroja, stroji v tkalnici in pletilnici pa naj bi bili povsem nedelujoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.