Slovenija
81 ogledov

Delavec lahko 
odkloni alkotest

“Alkoholiziranost na delovnem mestu ima delodajalec opredeljeno kot lažjo kršite Žurnal24 main
Izjava. “Naš pravni sistem ščiti vinjene.”

“Naš pravni sistem ščiti alkoholike v službi.” Takšna je bila izjava iz občinstva na včerajšnjem posvetu Problemi odvisnosti od alkohola v delovnem okolju, ki ga je organiziral Zavod za varstvo pri delu (ZVD). Delavec lahko preizkus alkoholiziranosti namreč odkloni, delodajalec pa ga za to ne sme sankcionirati.

Milijoni za bolniške
Izgube
. Ocenjenih stroškov nadomestila plače za bolniško odsotnost iz alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov, ki temeljijo na povprečni bruto plači, je bilo leta 2008 3,64 milijona evrov.
Mrtvi. Izračunana izguba prihodnjega zaslužka za ljudi, ki so prezgodaj umrli zaradi alkohola, je bila leta 2004 58,8 milijona evrov.

Vir: Marjan Bilban

Pa na zdravstveni pregled
“Delodajalec lahko delavca za dokazovanje alkoholiziranosti pošlje na usmerjeni preventivni zdravstveni pregled,” pojasnjuje pravnica Nina Kos z ZVD. Odklonitev pregleda lahko po njenih besedah pomeni lažjo ali hujšo kršitev delovne obveznosti, ki jo lahko delodajalec sankcionira. Delodajalec mora alkoholiziranega delavca, ki ne more opravljati dela ali ogroža sebe in druge, začasno odstraniti z dela ali mu nadaljevanje dela prepovedati. Kot opozarja Kosova, mora delodajalec ob tem poskrbeti, da alkoholiziran ne sede za volan.

Odsotnosti z dela
“Leta 2008 je bilo iz alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov 1.315 primerov začasne odsotnosti z dela, kar je 0,2 odstotka vseh primerov,” pravi specialist medicine dela, prometa in športa Marjan Bilban.

Po podatkih zavoda za zdravstveno zavarovanje je bilo zaradi bolniških dopustov lani izgubljenih več kot deset milijonov dni, kar je skoraj dva odstotka več kot predlani. Za 13,5 odstotka je narasel delež bolniških, ki so v breme zdravstvene blagajne, bolniških v breme delodajalca pa je za skoraj osem odstotkov manj. Na zavodu menijo, da je to ena od posledic krize, ko se vsi bojijo za službo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.