Slovenija
45 ogledov

Delavec na bolniškem dopustu odplačeval dolg delodajalca

Plačilo storitve na ZZZS zavrnejo le, če se jim bolnik pritoži, da ni bila oprav Žurnal24 main
Delavec migrant, ki je zaradi hude poškodbe v prometni nesreči na bolniškem dopustu, odplačuje dolg svojega delodajalca.

Sindikalist Goran Lukič je medijem poslal zgodbo delavca migranta, ki na svojem bolniškem dopustu odplačuje dolg svojega delodajalca. Delavec, ki se je hudo poškodoval v prometni nesreči, je na bolniškem dopustu na breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) že od sredine decembra 2011. "Bolniško nadomestilo je prejemal vse do julija lani, nato pa na račun ni dobil niti centa", piše Lukič. Podjetje, v katerem je delal, je bilo namreč aprila prevzeto.

Delodajalec si je nabral dolg zaradi neizplačanih prispevkov

Na ZZZS je delavcu vendarle s pomočjo odvetnika uspelo dobiti potrdilo o izplačanih refundacijah delodajalcu, ki kaže, da so bile te izvajane redno. Uradna oseba na ZZZS je to potrdila ter hkrati pojasnila, da gre za administrativno prepoved in da Davčna uprava RS (DURS) z blokiranega računa delodajalca pobere ves denar. Ta si je nabral kar precej dolga zaradi neplačanega prispevka za zdravstveno zavarovanje.

ZZZS pravi, da je vse zakonito

"S strani ZZZS je bilo povedano, da je vse zakonito in da njih ne zanima, ali delodajalec najprej izplača bolniško delavcu in potem zahteva refundacijo, saj je plačevanje bolniške dolžnost delodajalca", je še napisal Lukič.

Začarani krog

Kako vse skupaj poteka pa Lukič opisuje na naslednji način: "ZZZS izplača na račun delodajalca refundacijo. Račun blokira DURS. Ta denar se vrne najprej ZZZS-ju, ker se poravnajo neplačani prispevki za zdravstveno zavarovanje, potem pa še ostali prispevki. Na ta način ZZZS dobi nazaj vsa bruto izplačila, delodajalcu se zniža dolg iz naslova prispevkov za zdravstveno zavarovanje - le delavec ostane brez centa za težko pričakovano socialno varnost."

Pogajanja o spremembi delovne zakonodaje

Ravno na osnovi takšnih zgodb, kjer delodajalci izkoriščajo delavce, si ZZZS v okviru pogajanj o spremembi delovne zakonodaje močno prizadeva za vpeljavo določila, ki bo omogočal zahtevo delavcev, ki so na primer dlje časa na bolniški, da zahtevajo nadomestilo neposredno od ZZZS.

Komentarjev 1
  • privat 08:12 24.februar 2013.

    namig političnih elit je tujce iskoristiti ,kljub drugačnem zakonu!...Država je grezenca.