Slovenija
21 ogledov

Delavka pet mesecev brez bolniške

razno 31.12.10. inspektor, stopnice, poslovnez, stopnisce, blok, foto:nik rovan Nik Rovan
Noseči delavki ne izplačajo bolniške, na ZZZS ji svetujejo, naj nadaljuje pred sodiščem.

"Delodajalec Mesnine je na zavod vložil zahtevo za povračilo izplačanega nadomestila plače le za november 2012," so potrdili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Še ta zahtevek pa so zaradi nepravilnosti zavrnili. V četrtek smo pisali o noseči delavki Radi Vukobrat, ki ji Mesnine že več mesecev niso izplačale bolniške in na ZZZS niso poslali niti zahtevka za povračilo.


Ko gre za bolniško odsotnost, daljšo od 30 delovnih dni, to krije zavod. Kljub temu pa mora delodajalec denar založiti in delavcu izplačati nadomestilo plače ter nato od ZZZS zahtevati povračilo. Na zavodu sicer že zaznavajo vse več vprašanj tako delavcev kot tudi delodajalcev glede možnosti neposrednega izplačila nadomestila plače.

Izvesti morajo obračun

Direktor Mesnin Aleš Božič je pojasnil, da imajo v podjetju likvidnostne težave, zato zamujajo tudi z izplačili plač. Za nadomestilo pa bi lahko po njegovih besedah zaprosili šele po izplačilu plače.

"Vsekakor je smiselno, da zavarovana oseba nadaljuje postopek zoper delodajalca pred sodiščem. Če bi bil uveden stečajni postopek, je treba terjatev prijaviti v stečajno maso, ob izbrisu delodajalca iz sodnega registra pa stopi v njegov dolžniški položaj jamstveni in preživninski sklad oziroma osebno odgovorni aktivni družbeniki," Vukobratovi svetujejo na ZZZS.

Vukobratova se še boji, da bo imela zaradi neizplačanega nadomestila pozneje nižje porodniško nadomestilo. "Ni pomembno, ali je bila nekomu plača ali nadomestilo plače izplačano, pomembno je, da je bil izveden obračun," k temu dodajajo na ministrstvu za družino.

Komentarjev 3
  • privat 09:45 30.junij 2013.

    kot da sama nosečnost ni rizična?? Bodi ti kot avtobus pa delaj...res si čuden!

  • privat 09:44 30.junij 2013.

    naj nadeljuje na sodišču?? Kje so tukaj inšpektorji??Bil sem na sodišču za podobno zadevo in še danes po 20 letih nisem videl centa ali tolarja ali dinarja neke odškodnine!! Država pa samo hoče koleke in procente od odvetnikov...pravica je pa nedosegliva!!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:58 24.april 2013.

    Rizična nosečnost je v zadnjih letih postala zelo popularna, na spletu so tudi navodila, kako do nje.