Slovenija
123 ogledov

Delavka prekosila tožilstvo

Branka Navoj N. Č. Č.
Branka Navoj zaradi kršenja pravic delavcev obsojena na štirimesečno pogojno zaporno kazen.

Potem ko je okrožno državno tožilstvo pred časom umaknilo obtožni predlog proti gostinki Branki Navoj iz Podbočja, ki naj bi kršila pravice delavcev, je pregon prevzela ena od domnevno oškodovanih delavk Borka Petrušić, zdaj Gramec. Navojevi je očitala, da ji poldrugo leto ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, s tem pa ji je odvzela pravico, da se ji plača iz tega obdobja upošteva v izračun pokojninske osnove. Poleg tega ji je plačevala le neto plače, ne pa tudi prispevkov za socialno zavarovanje, ki se obračunavajo iz bruto plače.

Na prvi stopnji je Gramčeva najprej izgubila, po pritožbi pa je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v Krško v ponovno sojenje.

Zavestno ni ravnala po predpisih

Zdaj je sodnica Miljana Ribič razsodila, da je Navojeva kriva, ker zavestno ni ravnala po predpisih o plači in plačilu predpisanih prispevkov ter po predpisih o socialnem zavarovanju, s čimer je kršila temeljne pravice delavcev. Dosodila ji je štiri mesece pogojne zaporne kazni, ki ji jih ne bo treba prestati, če v dveh letih ne bo ponovila kaznivega dejanja. Obdolženo je oprostila plačila stroškov postopka, mora pa plačati sodno takso in delavkinega odvetnika.

Zagovornik Navojeve se bo na sodbo pritožil, saj trdi, da ni šlo za zavestno oziroma naklepno dejanje, ampak zaradi splošne krize in upada prometa delodajalka ni mogla več plačevati prispevkov. Sodišče je oškodovano Gramčevo s priglašenim premoženjsko pravnim zahtevkom napotilo na pravdo.



Komentarjev 8
  • dragec 15:20 28.april 2014.

    Mirkec, pa ti živiš v Avstriji, menda. Tudi Jodlarji ščitijo prvo interese delavcev

  • maresem 12:07 28.april 2014.

    Ker imamo večinoma nesposobne, skorumpirane in gnile sodnike, samo zato. So pa posamezne izjeme in njim kapo dol.

  • mirko 11:15 28.april 2014.

    Zagovornik Navojeve se bo na sodbo pritožil, saj trdi, da ni šlo za zavestno oziroma naklepno dejanje, ampak zaradi splošne krize in upada prometa delodajalka ni mogla več plačevati prispevkov. ......................................................................Tale pritožba pa ne drži vode. Naj gre ...prikaži veče odvetnik Navojeve z to pritožbo na Nemško sodišče. Bo dobil odgovor od sodnikov v taki obliki : če delodajalec ne more plačat delavcu prispevek, kar je po zakonu obvezno, je njegova firma zrela za stečaj. Pri nas pač te logike ni, ker smo še daleč od pravne države.