Slovenija
14 ogledov

Deli se 18 eko milijonov

V Eko skladu pričakujejo 12 tisoč vlog. Za obdelavo predlagajo 15 novih začasnih Žurnal24 main
Subvencije. Eko sklad bo letos občanom razdelil sedem milijonov evrov več kot lani.

Subvencijo bodo lahko dobili tudi vsi, ki so naložbo izvedli po zaključku prejšnjega razpisa in do objave novega.

115 tisoč evrov bo sklad predvidoma porabil za promocijo razpisa.

Na novem razpisu bo mogoče dobiti nepovratna sredstva le za naložbe, ki jih bodo občani izvedli po njegovi objavi. Kdaj bo to, še ni znano, včeraj je bil na spletnih straneh vlade objavljen program dodeljevanja spodbud, ki ga mora potrditi še vlada.

Vračilo celotne naložbe
Eko sklad bo sofinanciral praviloma največ četrtino upravičenih stroškov naložbe. V večstanovanjskih stavbah bodo upravičenci do socialne pomoči lahko dobili povrnjeno celotno naložbo. S tem jim bodo pomagali pri znižanju stroškov za energijo, hkrati pa bo laže doseči tričetrtinsko soglasje etažnih lastnikov, ki je potrebno za take naložbe. V Eko skladu ocenjujejo, da bodo kotel na lesno biomaso (kotel na polena) sofinancirali tisočim občanom, toplotno črpalko 3.500, najmanj 2.500 ljudi naj bi se odločilo za zamenjavo oken, 700 naj bi jih dodatno izoliralo fasado, 800 izoliralo streho, 120 naj bi se jih odločilo za nakup ali gradnjo pasivne hiše. Biomasa je res perspektivna za ogrevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.