Slovenija
2776 ogledov

Deli Slovenije pod vodo, hudournik odnesel del ceste

Poplave Žurnal24 main Fotografija je simbolična
Voda zalivala kleti in stanovanjske objekte, nekatere ceste zaradi plazov zaprte.

Močno deževje, ki je v nedeljo marsikje po državi povzročalo številne nevšečnosti, so bo po napovedih Agencije RS za okolje ponoči vendarle umirilo. Kljub temu bodo danes še vedno poplavljale nekatere reke, predvsem v zahodnem in delu osrednje Slovenije. Na Obali si bodo pripadniki civilne zaščite ogledali škodo, ki so jo povzročile meteorne vode.

Narasli vodotoki in poplave

Močne padavine so v nedeljo zajele predvsem zahodno polovico države. Iz več občin so poročali o naraslih vodotokih in poplavah. Na izpostavljenih območjih so poplavljale reke Dragonja, Gradaščica in Reka. Največ težav so čez dan imeli na Obali, Gorenjskem in Notranjskem.

Voda zalivala kleti in stanovanjske objekte

Zlasti na teh območjih je voda zalivala kleti in pritlične prostore stanovanjskih hiš, ponekod so stanovanjske objekte ogrozili tudi zemeljski plazovi. Številne lokalne ceste je poplavilo, ponekod so bile te zaprte tudi zaradi plazov. Napovedano visoko plimovanje v slovenski Istri ni pustilo hujših posledic, so pa nevšečnosti povzročile meteorne vode. Najhuje je bilo v Strunjanu.

Se nekaj slikic današnjih poplav... Na občini Piran bojo spet meli izgovore za 100letne vode... Ob vsakem večjem nalivu je celotni center Strunjana pod vodo

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 06. december 2020

V Občini Izola je voda zamašila kanal na Morerju. "Močno deževje je povzročilo tudi nekaj težav tamkajšnjim občanom. Po dosedanjih podatkih je voda zalila dve strojnici hotelov, nekaj stanovanj oziroma stanovanjskih hiš," so zapisali pri Upravi za zaščito in reševanje. "Zemlja se je odtrgala v kanal tudi na Dobravi. Manjši plaz pa je delno zaprl cesto iz Šmarske ceste proti Kortam."

Močno deževje je zajelo tudi Mestno občino Koper. Na Šmarski cesti sta plazova zaprla del glavne ceste Šmarje-Dragonja. Po dosedanjih informacijah je meteorna voda zalila stanovanjsko hišo in gostinski objekt.

V občini Ilirska Bistrica je v naselju Dolnja Bitnja meteorna voda zaradi obilnih padavin in zamašenega propusta ogrožala dva stanovanjska objekta in poplavila regionalno cesto. "Gasilci PGD Ilirska Bistrica so s protipoplavnimi vrečami preusmerili meteorno vodo od objektov, črpali vodo iz objekta, ter skupaj z delavci Cestnega podjetja Koper in člani štaba OŠCZ občine Ilirska Bistrica zaprli in prekopali regionalno cesto za potrebe preumeritve meteorne vode," poročajo pri URSZR. "Regionalna cesta je do nadalnjega zaprta. Pri zaselku Šmagur se je lokalni potok preusmeril na makadamsko cesto, ter jo v dolžini več deset metrov odplavil. Dostop do enega stanovanjkega objekta je onemogočen. Sanacija se bo pričela takoj, ko bodo to omogoćale vremenske razmere."

Še se bosta razlivali Drava in Sava

Po napovedih agencije za okolje bodo reke in vodotoki tudi ponoči še naraščali, in sicer zlasti v zahodni in delu osrednje Slovenije. Ob tem se bo še več rek razlivalo v manjšem obsegu, posamezne reke pa bodo tudi poplavljale.

Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi Drava. Danes čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije. Po prehodnem upadanju bodo v torek reke na zahodu države ponovno naraščale, opozarjajo hidrologi na agenciji.

Za danes sicer napovedujejo spremenljivo do pretežno oblačno vreme, nekaj sonca bo predvsem v vzhodnih krajih ter ob morju. Na zahodu bodo nastajale krajevne plohe, ob morju tudi posamezne nevihte. Več dežja je ponovno pričakovati v torek in sredo, ko se bo meja sneženja ponovno približala nižinam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.