Slovenija
96 ogledov

Delićeva zagotavlja, da ni prebrala nič tajnega

Anuđka Delič Anže Petkovšek
Začelo se je sojenje zoper novinarko Anuško Delić in nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana. Odvetnik Delićeve je med drugim predlagal zaslišanje Danila Türka, Boruta Pahorja in Branka Masleše.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je začel sodni proces proti novinarki časopisa Delo Anuški Delić, ki naj bi, kot je znano, zlorabila tajne podatke Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in jih objavila v člankih ter nekdanjemu šefu Sove, Sebastijanu Selanu, ki mu tožilstvo  očita, da zlorab ni poskušal niti preprečiti. Opustil naj bi svojo dolžnosti, saj je ni kazensko ovadil.

Tožilstvo bi moralo postopek ustaviti?

Oba sta se najprej podala svoj zagovor. Delićeva poudarja, da bi moralo tožilstvo ustaviti postopek, v katerem ji očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov Sove. Prepričana je namreč, da se s tem le izvaja napad na svobodo medijev in na ustavno pravico do svobode izražanja. S tem, ko je pisala o domnevnih povezavah neonacistične skupine Blood & Honour s Slovensko demokratsko stranko (SDS) pa naj bi le opozarjala, "da ekstremna desnica deluje iz zasede ter razgalila dejstva v korist javnosti."

Vse podatke, zagotavlja, naj bi skrbno preverila pred objavo in torej spoštovala novinarski kodeks. Zato od tožilstva pričakuje oziroma terja, da bo najprej dokazalo, da je razpolagala s tajnimi dokumenti. Zagotavlja namreč, da ni videla ali brala nobenega dokumenta Sove ter da ni bila obveščena, da je pri svojem delu operirala s podatki, ki jih je imela Sova.

Nič škodljivega ni bilo

Selan pa zagotavlja, da je po objavi člankov v dobrem mesecu sklical tri sestanke, kjer naj bi ugotovili, da so informacije v člankih podobne tajnim podatkom Sove, vendar da gre za informacije, ki bi jih lahko vsak dobil iz drugih virov. Poleg tega pa, da članki niso z ničemer škodovali Sovi.

Selan dodaja, da se mu najverjetneje sodi, ker "je nekdo želel, da sede na zatožno klop". Priče, ki jih je predlagal za zaslišanje pa naj bi izpovedale, da dela ni opravljal malomarno, ampak profesionalno.

Nadaljujejo v sredo

Sojenje se nadaljuje že v sredo z zaslišanjem dveh uslužbencev Sove, ki bo potekalo za za javnost zaprtimi vrati, saj se pričakuje, da bosta priči dolžni razkriti tudi precej podatkov, ki so varovani kot tajni.

Na predobravnavnem naroku konec lanskega novembra so tako tožilstvo kot zagovornika obeh predlagali dokaze, ki naj se izvedejo v toku postopka. Odvetnik Delićeve Emil Zakonjšek je predlagal zaslišanje prič, ki bi lahko izpovedale, ali so nastale škodljive posledice za nemoteno delovanje Sove zaradi posredovanja tajnih podatkov javnosti. Med njimi je navedel zaslišanje nekdanjega predsednika države Danila Türka, nekdanjega premiera Boruta Pahorja in nekatere ministre v njegovi vladi. Ob tem tudi predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo. Ti naj bi namreč bili naslovniki dokumentacij, ki naj bi bile vir tajnih podatkov.

Zagovornica Selana Klavdija Kerin je predlagala zaslišanje njegovega tedanjega svetovalca Sandija Bonaco in Katjo Novak, na Sovi pristojno za kazenske in pravne zadeve. Kot je poudarila, bodo te priče lahko pojasnile, kako so se pri Sovi odločali o vlaganju kazenskih ovadb in katere elemente so preučevali.

Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut pa je med dokaznimi predlogi izpostavila obravnavo ocene škodljivosti posledic izdaje tajnih podatkov za dokumentacijo iz 4. julija 2011. Med pričami pa med drugim zaslišanje direktorja Sove iz časa, ko je prišlo do ovadbe zoper Selana, Damirja Črnčeca, ter Stojana Jereba, namestnika nekdanjega direktorja Sove Staneta Štembergerja.

Komentarjev 5
  • dimnikar 11:42 05.januar 2015.

    Po kakšni logiki sta pa tadva rdeča? Ti sploh veš, kaj to pomeni? Sicer pa, četudi ponavadi volim bolj liberalne stranke, sem za to da gredo VSI, ki so kakorkoli zlorabljali položaj, direkt pred strelski vod. Tudi če je med ...prikaži več njimi kakšen tak, ki sem ga sam volil.

  • Janez_53 11:21 05.januar 2015.

    Neumnosti klatiš!

  • Ferluci 09:54 05.januar 2015.

    Mogoče... samo za Slovenijo je to še vedno dejstvo in znanstvena fantastika, tako da ima encijan prav. Rdeča barva je še vedno nedotakljiva - in kaže, da bo še dolgo, dolgo...