Slovenija
23 ogledov

Delijo prvo denarno pomoč

Karitas je takoj po poplavah iz svojega sklada že razdelil 35 tisoč evrov. Najve Žurnal24 main
Poplavljeni. Karitas oškodovancem že začel deliti denar, Rdeči križ sezname upravičencev še sestavlja. Prispevki. Pomoč bo dobilo 573 družin. Zneski največ do tri tisoč evrov.

Karitas je začel deliti denar med ljudi, ki so jim nedavne poplave uničile domove, pohištvo, posevke in drugo. Na pomoč Rdečega križa Slovenije (RKS) pa bodo oškodovani morali počakati še približno slab mesec.

Denar zbirajo še en mesec
Do zdaj je RKS zbral 137.738 evrov, Karitas pa 203 tisoč. S tem denarjem bodo pomagali približno 573 do zdaj evidentiranim družinam. Pri Karitasu bodo prosilci dobili največ tisoč evrov, tisti, ki jih ogroža plaz, pa do tri tisoč. RKS jim bo glede na ocenjeno škodo dal največ tri tisoč evrov.

Kako do pomoči?

Vloga. Če občinske komisije, predstavniki RKS, Karitasa ali centrov za socialno delo škode pri vas še niso popisovali, se obrnite na njihova območna združenja oziroma lokalne enote, kjer boste morali izpolniti vlogo za pomoč.

V vlogi je treba navesti ime in priimek, naslov, opis škode ter podatke o tem, ali so v družini invalidi, nepreskrbljeni otroci ali brezposelni in ali imate nepremičnino zavarovano.

Pri RKS boste morali vlogi priložiti račune o popravilu škode, pri Karitasu ne nujno. Potrdil o dohodkih ne zahtevajo.

Ni sicer rečeno, da bo nekdo dobil stoodstotno povrnjeno škodo, ker denarja ne sme zmanjkati za nikogar,” poudarja generalni sekretar RKS Janez Pezelj in dodaja, da bo njihova centralna komisija denar poskušala pošteno porazdeliti po vsej državi.

Bosta pa obe organizaciji tekoča računa za pomoč poplavljenim imeli odprta še približno en mesec. Karitasu denar torej še lahko nakažete na bančni račun 02140-0015556761, RKS pa na 03100-1111122296.

Odločale bodo komisije
Oškodovanci bodo morali RKS škodo dokazati z računi za popravilo, medtem ko na Karitasu pravijo, naj račune prinesejo, če je možno, sicer pa bodo denar lahko dobili tudi brez njih.

Prednost pri dodelitvi pomoči bodo imeli socialno ogroženi. Če so nekateri dobili denar pri eni organizaciji, to še ne pomeni, da ga ne morejo tudi pri drugi, zatrjuje Imre Jerebic s Karitasa.

Samodejno pa ne bi smeli izpasti s seznama prejemnikov niti tisti, ki imajo imetje zavarovano. "O tem bo natančno odločila komisija na osnovi argumentov," odgovarja generalni sekretar RKS Pezelj.

Popusti za oškodovane
Poplave so za svojo reklamo odlično izkoristile nekatere banke, ki vabijo z ugodnimi posojili "za nov začetek", pa tudi nekatera podjetja. Mercator Tehnika do konca meseca poplavljenim ponuja 15-odstotni popust na gradbeni material, pohištvo, hišne aparate, zabavno elektroniko in izdelke za vrt, Bauhaus pa še do te nedelje desetodstotni popust. A odziv je menda skromen.

"V Mariboru ni nič interesa, v Ljubljani pa nekoliko, a manj, kot smo si predstavljali," nam je povedal direktor Bauhausa Samo Kupljen. Obiskalo jih je nekaj deset strank: "Menim, da je odziv šibak, ker še niso v fazi, da bi obnavljali, ampak še v fazi sušenja."

V Mercatorju so posebni popust največ izkoriščali kupci na Brežiškem, ki so kupovali predvsem talne obloge in belo tehniko, manj je bilo povpraševanja na Obali in Goriškem.

Iz Merkurja so nam sporočili, da posebnih akcij za žrtve poplav nimajo, vendar pa "na račun povečanega povpraševanja niso dvignili nobene cene". V Baumaxu po njihovih besedah že tako ali tako vsak dan ponujajo desetodstotni popust vsem kupcem, ki obnavljajo hišo ali stanovanje, kar lahko izkoristijo tudi oškodovani v poplavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.