Slovenija
17 ogledov

Delničarji tožili tudi milijardo bogatejšega Zuckerberga

Mark Zuckerberg Reuters
Ameriški regulatorji so zaradi suma, da je selektivno obveščala stranke, sprožili preiskavo proti investicijski banki Morgan Stanley. Ta je vodila javno ponudbo delnic Facebooka. Delničarji vložili tožbo, tudi proti Marku Zuckerbergu.

V času, ko se je Facebook že intenzivno pripravljal na kotacijo delnic na borzi, je Morgan Stanley večjim strankam nepričakovano sporočil negativno novico v zvezi s podjetjem. Analitik banke Scott Devitt je namreč znižal napoved rasti prihodkov podjetja, opozorilo pa je prišlo le malo pred velikim dnevom za Facebook.

Analitiki pojasnjujejo, da je bilo znižanje napovedi za številne velik šok, ki je vodil k premisleku o nakupu delnic. Ta novica bi lahko botrovala tudi precej šibkemu nastopu Facebookovih delnic v prvih dneh kotacije. Njihova vrednost se je namreč v prvih dneh trgovanja znižala za več kot 18 odstotkov.

Napoved prihodkov znižali na 4,85 milijarde dolarjev

V Morgan Stanleyju so se za revizijo napovedi rasti prihodkov odločili, potem ko je Facebook 9. maja dopolnil prospekt, ki ga je vložil pri ameriški komisiji za nadzor borze (SEC). V dopolnilu je podjetje izrazilo previdnost zaradi hitrega prehoda uporabnikov na mobilne naprave. Mobilno oglaševanje namreč zaenkrat ponudnikom ne zagotavlja prihodkov, ki bi jih želeli.

Na podlagi dopolnila naj bi svoje ocene spremenili tudi banki JPMorgan Chase in Goldman Sachs, ki sta prav tako sodelovali pri prvi javni ponudbi delnic, a v nekoliko manjši vlogi. Pri Morgan Stanleyju je Devitt napoved prihodkov za letošnje leto z več kot pet milijard dolarjev znižal na 4,85 milijarde. Katere stranke so iz banke o tem obvestili, ni znano. Dogajanje sedaj proučujeta SEC ter ameriška agencija za nadzor nad finančno industrijo.

Tožili tudi od danes za milijardo bogatejšega Zuckerberga

Facebookovi vlagatelji so šli še korak naprej in proti podjetju, njegovemu izvršnemu direktorju Zuckerbergu, drugim vodilnim v družbi in več bankam na sodišču na Manhattnu vložili tožbo zaradi prikrivanja ključnih informacij.

Gre za isti primer, ko so bile nekatere stranke opozorjene o znižanju pričakovanih prihodkov. "Vrednost delnice Facebooka se je občutno znižala, tožniki pa so kot rezultat utrpeli izgubo," navaja tožba. Ločena tožba naj bi bila že v torek vložena v Kaliforniji.

Facebookova prva javna ponudba delnic velja za največjo prvo javno ponudbo v tehnološkem sektorju do zdaj in za eno največjih javnih ponudb delnic kakšnega ameriškega podjetja do zdaj. Trgovanje je v petek steklo z dobre pol ure zamude zaradi tehničnih težav na borzi Nasdaq.

Sicer so v začetku trgovanja delnice, ki so jih ponudili po 38 dolarjev, nekoliko pridobile in se gibale okrog 40 dolarjev, nato pa trgovanje sklenile pri 38,23 dolarja. V naslednjih trgovalnih dneh so izgubljale in trgovanje v torek zaključile pri 31 dolarjih. Trenutno so pri 31,769 dolarja.

Zuckerberg je sicer danes bogatejši za 1,1 milijarde dolarjev. Uradno je bila namreč zaključena transakcija, v kateri je soustanovitelj Facebooka prodal 30,2 milijona delnic. Te so bile v povprečju prodane za 37,58 dolarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.