Slovenija
13 ogledov

Delničarji za dokapitalizacijo

V NLB bodo za regres zapravili dobrih šest, pri Slovenskih železnicah pa dobrih Žurnal24 main
Delničarji Nove Ljubljanske banke so na skupščini upravo pooblastili, da v prihodnjih petih letih enkrat ali večkrat dokapitalizira banko z izdajo 5,5 milijona novih delnic.

Sklep so podprli z 99,5-odstotno podporo. "Z dokapitalizacijo bomo banko kapitalsko okrepili, jo naredili bolj stabilno in predvsem bolj odporno proti morebitnim novim šokom iz okolja," je pred glasovanjem delničarje nagovoril predsednik uprave NLB Božo Jašovič.

Glede slabih 300 milijonov evrov, kolikor je ocenjena potreba po dodatnem kapitalu za NLB, je Jašovič dejal, da ta ocena ne upošteva posebnosti našega ožjega okolja. Ker smo v Sloveniji priča izredno visoki stopnji insolvenčnih postopkov, so v NLB pod pritiskom oblikovanja oslabitev za kreditna tveganja. "Zato nastaja izguba v poslovanju," je dejal.

Za Slovenijo 297 milijonov evrov

Kot je spomnil Jašovič, je Evropska agencija za nadzor v bančnem sektorju v sredo zvečer sporočila, da bodo morale evropske sistemske banke do konca junija 2012 povečati kapital za 106 milijard evrov; od tega je za Slovenijo predviden znesek 297 milijonov evrov.

Po oceni evropske agencije bi morale sistemske banke v območju evra do konca junija 2012 zagotoviti najkvalitetnejši kapital v višini devet odstotkov. "Nekatere banke ta kazalec že izpolnjujejo in ne potrebujejo kakšnih dodatnih ukrepov, druge pa ga ne izpolnjujemo," je dejal Jašovič.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 09:24 01.november 2011.

    Gulazn eldeesrska! Iz ene najboljših bank v regiji ste naredili navadno eldeesarsko sranje! Dol z gospodarskimi kriminalci iz eldeesarije!