Slovenija
16 ogledov

Delnice na borzo naslednji teden

Po velikosti bančne vsote se Abanka uvršča na tretje mesto v Sloveniji. Žurnal24 main
Delnice Abanke Vipa bodo na Ljubljanski borzi začele kotirati 27. oktobra, je odločila uprava borze. V standardno kotacijo borze bo uvrščenih 7.198.864 rednih imenskih kosovnih delnic.
 

Največji delničar Abanke je Sava

1. septembra je imelo deset največjih delničarjev Abanke skupaj v lasti 89,94 odstotka banke. Med njimi je največji delničar kranjska Sava s 23,83-odstotnim deležem. Zavarovalnica Triglav ima skupaj s povezanimi osebami v lasti 32,93 odstotka Abanke, Zvon Ena Holding 17,16 odstotka in Hit 6,15 odstotka.

Kot je objavila uprava Ljubljanske borze, bodo imele delnice oznako ABKN, en lot bo predstavljala ena delnica, minimalna količina za trgovanje preko BTS bo en lot, z delnicami pa se bo trgovalo na neprekinjen način.

Abanka je zahtevo za uvrstitev delnic v trgovanje na organiziranem trgu vložila 17. oktobra. Zahteva se je nanašala na 7,2 milijona navadnih kosovnih delnic, od katerih jih je 1136 še materializiranih in bodo na organizirani trg uvrščene, ko bodo dematerializirane. Agencija za trg vrednostnih papirjev je prospekt za uvrstitev delnic Abanke na borzo potrdila 6. oktobra.

Osnovni kapital Abanke znaša 30 milijonov evrov. Konec lanskega leta je banka s 3,6 milijarde evrov bilančne vsote obvladovala 8,2 odstotka slovenskega trga, s čimer se po velikosti bilančne vsote uvršča na tretje mesto v Sloveniji.

Knjigovodska vrednost delnice Abanke, ki zaposluje 869 ljudi, je konec letošnjega junija znašala 47,92 evra, kar je razvidno s prospekta za uvrstitev delnic Abanke Vipe v trgovanje na organiziranem trgu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.