Slovenija
17 ogledov

Delo je naprodaj

(Foto: Željko Stevanič) Žurnal24 main
Pivovarna Laško je v dnevnem časopisju objavila poziv za javno zbiranje ponudb za nakup najmanj 667.464 (100 odstotkov) delnic družbe Delo. V igri naj bi bil neki nemški sklad.

Po naših podatkih ni veliko verjetnosti, da bi se za nakup potegoval slovenski konzorcij, saj naj bi bil nakup prevelik finančni zalogaj.

Zaradi denarja naj bi idejo o nakupu opustile tudi nekatere slovenske politične skupine. Od tujcev pa naj bi bil v igri neki nemški sklad.

Po nekaterih informacijah naj bi se razmišljajo celo o razbitju paketa na Delo in Slovenske novice. To se zdi precej realna možnost, saj se Slovenske novice lahko pohvalijo z uspešnimi rezultati, kar pa ne velja za Delo, ki pri poslovanju ni preveč uspešno.

"Na svetu je dovolj kapitala za Delo"
Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je za zurnal24.si dejal, da si želijo take lastniške rešitve, "ki bo zmogla podpreti preobrazbo družbe, ki je že v teku in ambiciozno strategijo rasti naše vodilne medijske skupine". Med morebitnimi kupci bi radi na Delu videli predvsem podjetje, ki prihaja iz založništva.

"Zagotovo je poznavanje panoge lahko velika prednost, drugače si težko predstavljamo, da bi preobrazba potekala dovolj ambiciozno, dovolj hitro in vsekakor je ta sestavina po moji oceni lahko dobrodošla," je dejal sogovornik. Slednji zaradi interesa prodaje ni želel odgovarjati na ugibanja o morebitnih kupcih, je pa dejal, da je "na svetu dovolj kapitala za Delo".

Mednarodni razpis
V prvi fazi tako lahko ponudniki med 30. novembrom in 14. decembrom izrazijo interes za sodelovanje z dopisom.

Druga faza, ki bo potekala med 15. decembrom in 21. januarjem, pa se bo končala z oddajo nezavezujočih ponudb, ki jih morajo zainteresirani ponudniki oddati najpozneje v petek, 21. januarja.

V tretji fazi bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo poslali najzanimivejše nezavezujoče ponudbe in jih bosta prodajalca ocenila kot primerne, piše v javnem pozivu.

Odpiranje zavezujočih ponudb pa je začetek četrte faze. V tej fazi sledijo pogajanja in oblikovanje prodajne pogodbe ter določitev končne cene.

"Prodajalca nista zavezana k sklenitvi pogodbe o prodaji delnic z najboljšim ponudnikom oziroma ponudnikom, ki ponudi najboljše pogoje, niti s katerim koli ponudnikom, ki sodeluje v postopku prodaje," še piše v pozivu za javno zbiranje pisnih ponudb, ki je bil objavljen v današnjem časniku Delo in Financial Timesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.