Slovenija
17 ogledov

Delo končali pred rampo

Sindikat je maja poslal pismo z razlogi proti zaprtju tovarne in s podpisi zapos Žurnal24 main
Selitev. Gorenje Tiki seli proizvodnjo bojlerjev v Srbijo, vsaj 200 delavcev pa bo ostalo brez službe.

“Zdaj gremo v največjo firmo ... na zavod,” je ob soju pogrebnih sveč na shodu oziroma pogrebu, kot so ga poimenovali delavci, dejala Irena Zupan, nekdanja zaposlena v Gorenju Tiki.

Pred vhodno rampo, ki so jo varovali varnostniki, da delavci ne bi šli na dvorišče podjetja, se jih je zbralo nekaj deset. Po navedbah delavcev jih je podjetje tik pred zdajci na njihov zadnji delovni dan poslalo na kolektivni dopust, da se ne bi udeležili shoda.

Večina na zavod
Odpuščeni. V Skupini Gorenje bodo novo delo poiskali 40 zaposlenim od 270 delavcev Gorenja Tiki, je povedala Elizabeta Biluš. Odpuščeni so po njenih besedah že dobili odpravnine z dogovorjenim dodatkom, 15. novembra pa bodo dobili zadnjo plačo, dodatek ob koncu leta in plačilo za neizkoriščen dopust. Direktorica ljubljanske enote Zavoda RS za zaposlovanje Barbara Vrtačnik je povedala, da je z današnjim dnem brez dela 186 zaposlenih, prihodnji četrtek pa jih na zavodu pričakujejo okoli 170. Še 55 delavcev iz Gorenja Tiki se bo na zavod prijavilo prihodnje leto, ko bodo marca dokončani vsi posli Gorenja Tiki v Ljubljani. Med že odpuščenimi je 25 invalidov, 15 delavcev pa je bilo zaposlenih za določen čas.

“Zakaj ne smemo na dvorišče? Še danes smo uradno zaposleni!” je bila razočarana Dragica Vukič. Dodala je, da niso v podjetju nikoli nič razbili ali povzročali incidentov ter še v ponedeljek delali normalno in izpolnili normo. “Korektno smo se vedli. Kar so nam danes pripravili, si ne zaslužimo!” je poudarila. Tudi shod je potekal mirno, s prižiganjem sveč in transparentom z nagrobnikom Gorenja Tiki ter govori predstavnikov Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei). Policisti so dogajanje opazovali od daleč, nekaj drugih zaposlenih v podjetju pa s praga stavbe.

Srbi so cenejši
“Odločitev o prenehanju delovanja družbe Gorenje Tiki je bila sprejeta junija letos zaradi poglabljanja izgube poslovanja in nerentabilnosti proizvodnega obrata, kar so v Tikiju tudi javno naznanili,” je v imenu Gorenja dejala Elizabeta Biluš. Večina zaposlenih je zato že izgubila delo, nekaj pa jih bo pomagalo pri dokončanju likvidacijskega postopka, selitvi opreme v Tikijevo tovarno v Srbiji in odprodaji zalog še do konca marca.

Zbrani delavci so bili prepričani, da bi lahko podjetje, ki so ga odprli leta 1962, še naprej poslovalo. Zlatko Hernčič, sekretar ljubljanske regijske organizacije Skeia, pa je dejal, da so za zaprtje tovarne v Gorenju navajali “cel kup razlogov”. Po njegovem mnenju naj bi bil ključen ta, da bodo delali z večjim dobičkom, saj so stroški za srbske delavce pol manjši kot za slovenske, Srbija pa dve leti menda ne bo obdavčila proizvodnje.

Del proizvodnje je v Srbiji sicer že od leta 2007, v Gorenju pa so dejali, da je celotna proizvodnja tam cenejša, kar omogoča večjo konkurenčnost Tikijevih proizvodov. Kaj bodo z nepremičninami v Ljubljani skoraj tik ob Verovškovi ulici, uradno še ne vedo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.