Slovenija
3824 ogledov

Delo med porodniško. V kakšnem primeru ti vzamejo nadomestilo

mama Shutterstock
Ali starš na porodniškem dopustu ali dopustu za nego otroka lahko dela? V kakšnem primeru ti vzamejo nadomestilo?

"Prijateljica me je opozorila, da mi bodo vzeli porodniško, če bom med njo dobila nakazilo za delo po avtorski pogodbi, ali to drži," nas je vprašala bralka.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da to ne drži, a da zakon res predvideva prenehanje pravice do nadomestila. 

"Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v 48. členu določa, da pravica do nadomestila preneha, če Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru Inšpektorata Republike Slovenije za delo ugotovi, da oseba v času izrabe dopusta dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost," so pojasnili. 

Avtorska in podjemna pogodba nista problem

Je pa dovoljeno v času porodniškega dopusta ali dopusta za nega in varstvo otroka in prejemanja nadomestila opravljati delo po avtorski ali podjemni pogodbi in za svoje delo dobiti plačilo po tej pogodbi. "Prihodki ne vplivajo na višino nadomestila in njihova višina ni omejena. Delo po avtorski oziroma podjemni pogodbi seveda ne sme imeti elementov delovnega razmerja," so še povedali na ministrstvu. 

V času prejemanja porodniške je dovoljeno opravljati tudi osebno dopolnilno delo, tudi v tem primeru prihodki ne vplivajo na višino starševskega nadomestila. 

Problematična je zgolj zaposlitev ali s. p. 

"Če oseba dela po pogodbi o zaposlitvi, na podlagi katere zaradi rojstva otroka izrablja dopust oziroma opravlja samostojno dejavnost, ki je podlaga za dopust ob rojstvu otroka, pa ji pravica do nadomestila preneha," so še opozorili. To, da se je oseba vrnila na delo (po pogodbi o zaposlitvi) ugotovi delovni inšpektor.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • eosss 12:55 21.december 2016.

    Nekateri nimajo vsega, kar bi rabili zaradi kraj tajkunov in politikov, ne zato ker en kmet med porodniškim dopustom dela na svoji kmetiji...

  • Papaja Popi 11:04 21.december 2016.

    Majazmaja LučkaBranko Volf Zgrešili ste bistvo, kar je hotel povedati ode !V primeru, ki ga je opisal, vsi mi plačujemo njegovo porodniško, medtem, ko je porodnica doma in bi sama lahko opravljala to delo, ki ga sedaj, ...prikaži več naj bi opravljal, mož na naš račun.Takšnih primerov je ogromno in seveda so, ker ni nobene kontrole in se to izkorišča.Zaradi takšnih primerov pa nekateri nimajo vsega kar bi rabili, ker denar ne gre v prave roke.

  • LučkaBranko Volf 10:47 21.december 2016.

    Zakaj pa ne bi delal? S tem je zelo razbremenil ženo. Vidim da si zelo zavisten.To škodi.