Slovenija
69 ogledov

Delo na črno se ne bo več izplačalo

Delo na cesti Shutterstock
Osnutki zakonov - z vsemi topovi nad sivo ekonomijo.

Na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) so danes partnerji začeli razpravo o osnutkih zakonov o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter o inšpekciji dela. Zadovoljni so bili, da je bilo besedilo dano v javno razpravo socialnim partnerjem tako zgodaj.

Po besedah sindikalista Branimirja Štruklja sta oba zakona dobila podporo in se bo dialog o njiju nadaljeval v okviru delovne skupine, ki se bo sestala do konca avgusta. Poskušali bodo doreči tiste pripombe, ki so jih danes posredovali socialni partnerji. ESS pa jih bo nato obravnaval 30. avgusta. "Kako prevarati lastno državo je postalo nacionalni šport, to je eden od temeljnih razlogov, da smo tam, kjer smo," je poudaril Štrukelj.

Po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak bosta zakona pripomogla k večji pravni varnosti delavcev in preprečevanju sive ekonomije. Izpostavila je, da se 93 odstotkov sive ekonomije dogaja znotraj registrirane dejavnosti in pomeni davčno utajo. 


V zakonu so predvidene izjeme, ki ne štejejo kot delo na črno, kot je že danes sosedska pomoč. Eden od novih načinov za preprečevanje pa bo delo na vavčerje. Ministrica je pojasnila, da se bo sistem vavčerjev uporabljal pri storitvah, ki jih ena fizična oseba opravi za drugo v okviru osebnega dopolnilnega dela. Za zdaj pa razen morebiti inštrukcij ni predvidena širitev vrste del, ki se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo. Sindikati namreč opozarjajo, da osebno dopolnilno delo ne sme povzročiti še večje segmentacije na trgu dela.

Inšpektorji dobijo pomočnike

Z novo zakonodajo se bo močno poostrila kaznovalna politika tako s sankcijami kot nadzorom, pri katerem bodo po novem sodelovale mobilne enote carinske uprave. Po besedah ministrice bodo kazni tako visoke, da se posameznikom ne bo več izplačalo delati na črno. Za fizične osebe, ki delajo na črno, se bodo tako iz od 200 do 1.200 evrov povišale na najmanj 1.600 evrov. Trenutno je v Sloveniji devet tisoč oseb, ki so prijavile osebno dopolnilno delo.

Z novim zakonom o inšpekciji dela bodo večjo težo namenili inšpekciji dela, ki bi morala postati bolj učinkovita. Uvedli bodo mesto pomočnika inšpektorja, ki bo opravljal enostavnejše naloge in razbremenil inšpektorje.

Janez Ulaga iz Obrtno-podjetniške zbornice je opozoril, da posledice dela na črno – to se v času krize še poveča –  veliko gospodarstvo ne občuti. Še kako pa ga občuti malo gospodarstvo, ki mora zaradi dela na črno zapirati obrti. "Ker ne zna početi nič drugega, začne delati na črno," pravi. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa je opozoril, da je "siva ekonomija atomska bomba za socialno državo", zato je skrajni čas za omejevanje. Dodal je še, da je delo na črno tesno povezano s politiko plač v državi, kjer mnogo zaposlenih dela še popoldne ali čez vikende, da lahko normalno živijo.

Komentarjev 17
  • zefacveta 21:40 26.julij 2013.

    Penzije za polno delovno dobo 430, 500 EUR plače, da ne govorimo, a naj ljudje crknejo.

  • Matej Hercog 20:58 26.julij 2013.

    Hehe nad vsemi topovi nad sivo ekonomijo ??? in to je problem pa ta strukelj pa take pa to ja kdo pa kraddeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee v tej gnili državi delavci ali tisti ki na crno delajo ........................ nad vsemi topovi na ...prikaži veča gamat politično ki so vse pokradli vse zasrali komplet drzavo in zdaj bomo reveži varcevali kdo je kradel delavci ali kdo ?? ta naj varcuje pa kaj se te grejo .... eh , mogel se bo ponovit maribor kolko se mi zdi .lp

  • Trovlak 19:08 26.julij 2013.

    Joj kakšen podatek... 93% sive ekonomije se ustvari znotraj registrirane dejavnosti. Seveda. Katere dejavnosti? Mogoče pekovske, vodovodnoinštalaterske, frizerske, kovaške, cvetličarske...? NE. Realno, znotraj naštetih dejavnosti se ustvari mogoče do 15% sive ekonomije. Zakaj? Zato, ker ljudje teh dejavnosti že tako ...prikaži več ali tako večinoma delajo za minimum, preživetje. Ostali del sive ekonomije pa ustvarjajo raznorazni zobozdravniki, privatni zdravniki (ki mimogrede še vedno "delajo" na koncesijo ZZZS), pa odvetniki, notarji, inšpektorji ipd. Zakaj ima danes že vsak 10. zobozdravnik še privat ordinacijo, neoznačeno, nevpisano v register, na kakšni x lokaciji? Zakaj ustanove kot so ZD domovi ne izdajajo računov za zdravniška in ostala potrdila, ki jih plačamo? Kako lahko notar pospravi v žep 280 evrov za prepis nepremičnine in ne izda računa? Oooo dragi represorji, smilite se mi zaradi vaše bodoče nabuhlosti, ko boste pametovali in grozili na napačnih vratih.