Slovenija
28 ogledov

"Delo najdemo vsakemu"

“Delam kar precej, ampak zgolj med počitnicami. Trenutno zbiram kandidate in dob Žurnal24 main
Študentsko delo. Ponudba se s poletjem ne poveča. Iščejo kratkotrajna dela.
Neplačnikov več kot polovica

Pritožbe. "S plačilom zamuja več kot polovica podjetij, a kar 90 odstotkov zaslužkov založimo, tako da naši člani tega ne občutijo," pravi Carmen Vodovnik, a hkrati pojasnjuje, da plačila ne zalagajo za vsa podjetja, saj to za študentske servise pomeni kreditiranje. "Vsake toliko imamo nekaj pritožb članov, da niso dobili plačila, a dokler napotnica ni vrnjena, študentski servis nima pravne moči in lahko deluje zgolj kot mediator," sklene Andreja Keglević.

"Ne morem reči, da imamo obsežno ponudbo prostih del, saj se vpliv gospodarske krize še vedno pozna, a za tiste, ki želijo delati, se delo lahko najde," pravi Andreja Keglević, poslovna direktorica Študentskega servisa Maribor, kjer poleti med dijaki in študenti opažajo precej večje zanimanje za delo.

"Predvsem iščejo kratkotrajna in dobro plačana dela, kot so selitve in druga pomoč. Pozna se, da je v mestu festival, tako da je zdaj veliko promocij, sicer pa je še vedno precej dela v gostinstvu in prodaji," ugotavlja Keglevićeva. Dodaja, da se urna postavka giblje med tremi in petimi evri, med bolje plačana dela pa spadajo programiranje in inštrukcije, ki zahtevajo dodatna znanja.

Starejši bi dela, povezana s študijem
Carmen Vodovnik iz e-Študentskega servisa pa opaža, da študente višjih letnikov in absolvente bolj zanimajo dela, povezana s smerjo študija, zato so ta tudi hitreje oddana. "Povpraševanje je med poletjem večje za 60 odstotkov," pravi Vodovnikova. Sicer pa je delo v strežbi med poletjem aktualno slabe tri dni, medtem ko čez leto za strežbo ni tolikšnega zanimanja.

Izbire ni na pretek, a za tiste, ki želijo delati, se delo lahko najde.
Andreja Keglević, poslovna direktorica Študentskega servisa Maribor

 

"Urne postavke so nespremenjene, se pa precej razlikujejo med posameznimi regijami. Najnižje so v Podravju in Pomurju," meni Vodovnikova. Je pa študentom in dijakom na spletni strani Neplacniki.info na voljo baza podjetij, ki s plačili zamujajo že več kot 60 dni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.