Slovenija
8583 ogledov

Delo od doma: eni dobijo nadomestilo, drugi ne

Računalnik
1/2
Nekateri javni uslužbenci za delo od doma dobijo nadomestilo, drugi pa ne.

Nadomestilo pripada tistim uslužbencem, ki doma uporabljajo lastna sredstva, na primer računalnik in svoj telefon, ali pa le elektriko in prostor.

"Glede nadomestila za uporabo svojih sredstev pri delu na domu je torej tako, da morata glede na ZDR-1 delavec in delodajalec višino določiti v pogodbi o zaposlitvi, vsi ostali vidiki tega pa so prepuščeni pogodbenima strankama," so nam povedali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

A kot kaže v večjem delu javnega sektorja to ni urejeno v pogodbah, ampak s sklepom, ponekod pa javni uslužbenci ne dobijo ničesar.

"Javni uslužbenci ministrstva za zdravje za opravljanje dela na domu ne prejemajo nadomestila za uporabo lastnih sredstev," so nam odgovorili na ministrstvu za zdravje. "Nadomestilo za uporabo lastnih sredstev za delo na domu pripada javnemu uslužbencu v višini en evro na dan," pa pravijo na ministrstvu za finance.

Na ministrstvu za pravosodje imajo interni sklep o nadomestilu za uporabo lastnih sredstev, na direkciji za infrastrukturo pa nadomestilo za uporabo sredstev urejeno sklano s Pravilnikom za občasno opravljanje dela na domu, ki so ga sprejeli 22. maja letos. Vsebina je v obeh identična.

Do 40 evrov bruto nadomestila na mesec

Če ima službeni računalnik in telefon, zaposlenemu pripada največ 19,93 evra bruto na mesec, kadar pa uporablja svoj računalnik in telefon za službene namene, mu pripada največ 40,07 evra na dan. Nadomestilo se obračuna po dnevih za dni, ko javni uslužbenec dela od doma.

"Javnemu uslužbencu pripada uporabnina za uporabo lastnega računalnika, telefona, in sicer;

- 0,96 evra bruto/dan oz. največ 19,93 evra bruto/mesec, ko delodajalec javnemu uslužbencu zagotovi službeni računalnik in službeni mobilni telefon;

- 1,30 evra bruto/dan oz. največ 27,04 evra bruto/mesec, ko javnemu uslužbencu delodajalec zagotovi službeni mobilni telefon, javni uslužbenec pa uporablja svoj osebni računalnik za službene namene;

- 1,59 evra bruto/dan oz. največ 32,97 evra bruto/mesec, ko javnemu uslužbencu delodajalec zagotovi službeni računalnik, javni uslužbenec pa uporablja svoj osebni telefon za službene namene;

- 1,93 evra bruto/dan oz. največ 40,07 evra bruto/mesec, ko javni uslužbenec uporablja svoj osebni računalnik in svoj mobilni telefon za službene namene," so pojasnili na ministrstvu za pravosodje in na direkciji za infrastrukturo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • miho 10:25 28.oktober 2020.

    Bruto nadomestilo za stroške? Zakaj pa za prehrano in prevoz potem ni bruto? Naj še to obrutijo in dajo k bruto plači... Naj pa tudi za 100 ali 200 eur na mesec povišajo dohodninsko olajšavo... Tako bo plača primerljivejša s ...prikaži več tisto na zahodu...

  • Avatar ovca
    ovca 10:19 28.oktober 2020.

    Delam že cel čas v službi. Pa nisem dobila nič. Torej? naj jokam?

  • Majazmaja 10:05 28.oktober 2020.

    Delam v gospodarstvu in ne dobimo ničesar. Ne za elektriko, ne za papir in ne za kartuše. Nekateri moji sodelavci natisnejo na kilograme pogodb, računov ipd.