Slovenija
47 ogledov

Delo Slivniku posodil 200 tisočakov

Danilo Slivnik BOBO Žurnal24 main
Časopisna hiša Delo je posojala denar svojemu nekdanjemu predsedniku uprave Danilu Slivniku. "Sprevračajo se normalne, poslovno in pravno korektne stvari," nam je zatrdil Slivnik.
Sprevračajo se normalne, poslovno in pravno korektne stvari.
Danilo Slivnik

Štiri mesece po tem, ko je Danilo Slivnik odšel iz podjetja, mu je Delo posodilo 200.000 evrov. Posamezniki iz takratnega vodstva družbe se danes ne spomnijo ničesar, Slivnik pa pravi, da gre za običajen posel med zasebnima podjetjema.

"Šlo je za transparenten kredit med dvema gospodarskima družbama. Ob sestavljanju pogodbe so bili prisotni pravniki, tako da je ta vsebovala vse tisto, kar je za kredit pomembno – obrestno mero, rok plačila in hipotekarno jamstvo,"
je za zurnal24.si zatrdil Slivnik, ki je z mesta predsednika uprave Dela, kjer ga je nasledil Peter Puhan, odstopil oktobra 2007, časopisno podjetje pa zapustil novembra 2008 in se zaposlil v svojem podjetju Saninvest, kjer se ukvarja z gradbeništvom. Pogodbo o posojilu sta podjetji podpisali marca 2009, Slivnik pa bi ga moral vrniti marca letos.

Giacomelli: Slivnik vrnil le tretjino zneska
Kot je za časnik Večer dejal sedanji predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli, ki je za posojilo izvedel po svojem prihodu na čelo podjetja, je Slivnik na dan izteka roka vrnil le tretjino zneska.

Po Giacomellijevih besedah Slivnik gradi poslovni objekt in bo kredit v celoti vrnil, ko bo posel zaključen. Stranki sta se nato dogovorili za reprogramiranje posojila. Slivnik tako Delu trenutno dolguje še 135.000 evrov, ki jih mora vrniti do 17. decembra letos.

Na trditve Giacomellija, da tovrstni kredit ni neka stalna praksa ter da je malce nenavaden, Slivnik odgovarja: “Zakaj pa je potem podpisal njegovo podaljšanje? Podpisal je, ker je bilo vse v redu. Pravniki so zadevo petkrat pregledali, obenem pa je bila zadeva podpisana v notarski pisarni.“

Po poročanju Večera je kredit zavarovan s hišo v ljubljanski Rožni dolini, ki je po podatkih iz zemljiške knjige obremenjena z več hipotekami v skupni višini nad milijon evrov. Poleg Dela so kot upniki navedeni še Hypo Leasing in Hypo Alpe Adria ter Abanka.

Kredit je bil sklenjen za eno leto, nakar smo ga sporazumno podaljšali, obenem pa plačujem zamudne obresti.
Danilo Slivnik

Slivniku se ne zdi sporno
Slivnik je poudaril, da je bilo Delo v času, ko mu je posodilo omenjeni kredit, v dobri kondiciji. Toda uradni poslovni rezultati mu ne pritrjujejo, piše Večer. Kot je namreč razvidno iz podatkov, ki jih je v začetku letošnjega leta nadzornemu svetu predstavil Giacomelli, je Delo lani, ko je kreditiralo Slivnika, ustvarilo za skoraj 11 milijonov evrov izgube.

"Kredit bom poskušal vrniti že naslednji mesec, saj res ne želim, da bi bilo Delo zaradi teh 135 tisoč evrov v finančnih težavah,"
nam je še zatrdil Slivnik.

Komentarjev 1
  • Avatar Zala
    Zala 09:24 07.januar 2012.

    Je bilo vredno zaplesti se v take posle, ki so ga na koncu stali življenja?