Slovenija
18 ogledov

Delo stoji za svojo zgodbo

null Žurnal24 main
Ni dokazov, da je denar šel v SDS, pa tudi, če bi obstajali, nisem tako neumen, da bi jih dal v javnost, je povedal finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist. Delo stoji za svojo zgodbo.
Delo: Denar iz Patrie v SDS

Björkqvist naj bi, po pisanju Dela, potrdil, da se je denar iz finskega državnega podjetja Patria ob nakupu osemkolesnikov stekel v največjo opozicijsko stranko SDS. Björkqvist pravi, da so Finci hoteli prodati svoj produkt, SDS pa je denar sprejela.

Na Björqvistove izjave se je odzval tudi odgovorni urednik Dela Darijan Košir. Kot je zapisla v sporočilu za javnost je novinar časopisa Dejan Karba na Finsko odpotoval na vnaprej dogovorjeni in pripravljeni pogovor z Björkqvistom, ki bi ga ta lahko zavrnil pa ga ni.

Novinar Dela Dejan Karba je v svojem odzivu na navedbe Björkqvista dejal, da stoji za svojo zgodbo, ki se je šla preverjat na Finsko. "Bilo je res 'off the record' in on ima sedaj vso pravico, da pove, da to ni res. Kaj pa je res, pa bo pokazala preiskava".

Po Koširjevih besedah pa je bilo vse, kar je Björkqvist povedal Karbi, namenjeno objavi in da je Björkqvist to vedel.

"Razumem, da je Björkqvist zaradi pretirane zgovornosti zdaj v težavah s svojimi nadrejenimi ... a to je problem Björqvista, ne Karbe. To naše zgodbe po vsebini v ničemer ne spreminja in za njo stojimo tako kot včeraj - z vsemi sredstvi," je še poudaril Košir.

Finec zanika obstoj dokazov
Na izrecno vprašanje, ali lahko potrdi današnje navedbe časnika Delo, da imajo zadosti dokazov, da je denar iz Patrie šel v SDS Janeza Janše, je Björkqvist dejal, da ne. Pojasnil pa je, da preiskujejo, če je denar končal pri kakšni stranki ali posamezniku. Pri tej izjavi vztraja.

Povedal je, da je prejšnji teden na Finsko prišel neznanec iz Dela in jim dal nekaj informacij in dokumentov, ki se nanašajo na brezplačnike. Pri tem je še dodal, da so za informacije slišali prvič in da jih bodo preučili, saj še ne vedo ali je pomembna ali ne.

"Najemanje posojilo je običajno"
Ned brezplačniki, ki naj bi bili povezani z zadevo Patria, so Slovenski tednik in Ekspres. Direktor podjetja Progresija, ki je izdajala brezplačnik Slovenski tednik, Andrej Lasbaher te navedbe zavrača Za svoje posle je brezplačnik najemal posojila, "kot je za tovrstne projekte malih založnikov razumljivo". Lasbaher zavrača tudi navedbe, da bi vsebina tednika nastajala v stranki SDS.

Poleg Patrie na tapeti tudi novinarska etika
Kot je poudaril, so z njim razpravljali celo o novinarskih etičnih standardih. Po njegovih besedah ga je novinar citiral "napačno, zelo napačno," in napačno informacijo je danes tudi prejel iz Slovenije.

Björkqvist je tudi zavrnil, da bi dejal, da slovenski kriminalisti slabo opravljajo svoje delo. Poudaril je, da s slovensko policijo zelo dobro sodelujejo ter, da bodo s primerom končali do naslednjega poletja. Počasno delo je po njegovem krivda finske policije, ki preučuje velike količine materiala. 

V SDS so vse zanikali, rekoč, da bi kakšna nakazila s Finske odkrilo že Računsko sodišče. Obenem pa pričakujejo, da se bo zadeva še stopnjevala pred lokalnimi volitvami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.