Slovenija
52 ogledov

"Delo stoji že en mesec"

Tako je ministrica zapečatila pisarno uslužbenke. Ta jo bo tožila zaradi mobinga Žurnal24 main
Okostnjaki. Dediščina Duše Trobec Bučan: ovadbe, “mobing in oškodovanje davkoplačevalcev”. Posledice čistke. “Da se naredi red na SVLR, bo trajalo zelo dolgo.” V igri več scenarijev.

“Delo na Službi Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je stalo že vsaj en mesec. Podpisovali nismo ne pogodb ne finančnih zahtevkov. Najbrž si predstavljate, za kolikšno oškodovanje davkoplačevalcev je šlo,” razlaga eden izmed vodilnih uslužbencev SVLR. Kljub odstopu ministrice Duše Trobec Bučan njeni podrejeni, kot pravijo, “še vedno živijo v strahu” in se ne želijo javno izpostavljati. A dejstvo ostaja: v zadnjih tednih je na SVLR devet vodilnih uslužbencev, tudi vsi trije direktorji, uradno večinoma iz “osebnih razlogov” zamenjalo službe.

“Zastrahovanje in grožnje”
“Ministrica je delovala na podlagi zastrahovanja in groženj,” pravijo uslužbenci SVLR, ki si pečatenje pisarne Mateje Čepin, ene izmed direktoric, razlagajo kot “vrsto mobinga”. Čepinova opozarja, da je “pečatenje potekalo brez prič. Zato dopuščam možnost, da so mi v pisarno kaj nastavili.” Trobec Bučanova še vedno ne želi razkriti, zakaj je proti njej vložila kazensko ovadbo. Pravi le, da “zaradi suma več kaznivih dejanj”. Na policiji pravijo, da ovadbe zoper uslužbence SVLR niso prejeli, so pa opravili informativni razgovor. Ni jasno, ali v zadevi Čepin, saj naj bi protikorupcijska komisija še vedno preiskovala delo SVLR v primeru Pomurje.

Če Pahorja spomin ne vara
Premier Borut Pahor, ki je Trobec Bučanovi sicer izrazil podporo, je potrdil, da mu je dejala, da je pisarno zapečatila policija: “Da, tako imam jaz v spominu.” Fotografija, ki smo jo prejeli, pa kaže, da je na pečatu žig ministričinega kabineta. S policije so sporočili, da prejšnji teden niso “opravili nobenih preiskovalnih dejanj in v sklopu le-teh pečatili kateregakoli prostora v SVLR”.

Delodajalec zakon v svoje roke
Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin, sicer tudi predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti, pravi, da lahko delodajalec dokaze, da so uslužbenci delovali nezakonito, preda policiji, ki lahko opravi hišno preiskavo, o čemer mora biti preiskovanec obveščen. “Ne more pa v primeru kazenske ovadbe delodajalec sam preiskovati suma kaznivega dejanja. To pomeni, da vzame zakon v svoje roke.” Čepinova pravi, da ni “dobila nikakršnega sklepa o nezakonitostih”.

Frustracija, nato apatija

“Na SVLR je sprva vladala frustracija, nato apatija,” pravijo uslužbenci, ki se strinjajo, da za uspešno črpanje sredstev iz EU potrebujejo hitro ukrepanje in stabilnost. “Da se naredi red, pa bo trajalo zelo dolgo,” so prepričani.

 

Mateja %C4%8Cepin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ministrico bom ovadila zaradi mobinga"

Zakaj vas je ministrica pozvala k iskanju nove službe?
Nimam pojma. Prejšnji torek me je poklicala na sestanek, na katerem so bili sodelavci, ki jih je sama pripeljala v SVLR. Tam mi je dejala, naj si najdem novo službo, a mi ni nikoli povedala, kaj delam narobe.

 

Vam je pisarno res zapečatila policija, kot naj bi Duša Trobec Bučan povedala premierju Pahorju?
To je popolna in naklepna laž. Na pečatu je žig ministričinega kabineta.

So drugi vodilni uslužbenci SVLR na druga delovna mesta res odšli prostovoljno?

To je larifari. Zamenjala je celotno strokovno ekipo, ki jo je poznala vsaj eno leto in za katero je obljubila, da je ne bo menjala.

Ste že prejeli kazensko ovadbo od ministrice?
Ne. Nič nisem naredila narobe, in to dokazuje tudi cel kup izdelanih revizij. Sicer pa naj kar vloži ovadbo proti meni, tudi jaz jo bom proti njej. Ministrico bom med drugim ovadila zaradi mobinga.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.