Slovenija
20 ogledov

Delodajalci jih zavračajo

Za pripravništvo je namenjenega 10,1 milijona evrov; večino sredstev bo država d Žurnal24 main
Pripravniki. V socialnem varstvu po prvem razpisu ostalo 30 pripravniških mest.

V službo decembra
Razpis. Študenti morajo delodajalca najti sami, nato jih ta prijavi na razpis. Pripravniki bodo službo nastopili predvidoma decembra, zaposlitev bo trajala eno leto, prejemali pa bodo 1.173 evrov bruto plače na mesec.

 

Zanimanje diplomantov je bilo v Ljubljani enormno – posamezne organizacije so dobile od 20 do 30 prijav, vzele pa enega, dva ali tri pripravnike, medtem ko na periferiji, recimo na Štajerskem, delodajalci za pripravnike niso bili zainteresirani, čeprav so dobili ogromno ponudb,” pravi generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije (SZS) Bojan Regvar.

Čakali bodo še eno leto
Na prvi razpis za pripravnike v socialnem varstvu, ki so ga študenti lani zahtevali celo s protestom pred ministrstvom za delo (na fotografiji), so centri za socialno delo, domovi za starejše, varstveno-delovni centri in nevladne organizacije prijavili 170 pripravnikov, čeprav je bilo razpisanih 200 mest. Kot je povedala Mateja Sušnik s SZS, se je zbornici že zdaj javilo 60 posameznikov, ki so jih delodajalci zavrnili. Ti bodo morali počakati na naslednji razpis, ki bo sredi septembra prihodnje leto. Država bo namreč do leta 2014 zagotovila 500 pripravniških mest.

Mini anketa
Kaj ustanove odvrača od razpisa?

Boris Koprivnikar,
skupnost socialnih 
zavodov

Problem je, da je osebje v zavodih že zdaj preobremenjeno in je zelo težko nekoga zadolžiti še za mentorstvo.

Nadja Proselc,
diplomantka socialnega dela

Pravijo, da imajo dovolj socialnih delavcev in da ne morejo zalagati denarja za plače, saj denar EU dobijo z zamikom.

Boža Vitežnik Raj,
skupnost centrov za socialno delo
Razloga sta verjetno neprimeren čas razpisa (med letnimi dopusti) in obsežna dokumentacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.