Slovenija
15 ogledov

Delodajalci neenotni

null Žurnal24 main
Višji prispevki. Združenje delodajalcev in obrtniki proti, za GZS sprejemljivi.

Pokojninska reforma. Delodajalci o vladnem predlogu, da bi zvišali najnižjo prispevno stopnjo z minimalne plače na 60 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, očitno nimajo enotnega mnenja. To je razkrila včerajšnja razprava o pokojninski reformi na parlamentarnem odboru za delo, družino in socialne zadeve.

Obravnavo pokojninske reforme bo odbor za delo, ki ga vodi Andreja Črnak Meglič, nadaljeval v torek.

Medtem ko je Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) tudi iz tega razloga pred časom že odtegnilo podporo pokojninskemu zakonu, so po besedah Tatjane Čerin za Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) obremenitve sprejemljive, ker se bodo uveljavljale postopno do leta 2016.

 

Kot je znano, bi se po predlogu prispevki prihodnje leto zvišali na 50 odstotkov povprečne slovenske plače, potem pa v naslednjih petih letih vsako leto za dodatna dva odstotka. “Sprejeli smo dejstvo, da gre za manjše število zaposlenih,” je za Žurnal24 povedala Čerinova. Dodala je, da je ključno, da se pokojninska reforma sprejme: “Če danes 1,3 milijarde pokrije proračun, jih bo naslednje leto moral dodatnih 300 milijonov. To je večja obremenitev za realni sektor, kot je neka obremenitev za dva tisoč gospodarskih subjektov, in še to le za tisto kvoto zaposlenih, ki so na minimalni plači.”

Jože Smole iz ZDS je poudaril, da imajo že tako največ težav podjetja, ki so na minimalni plači, po mnenju predstavnika obrtne zbornice Janija Ulage pa bo dvig prispevkov celo povečal sivo ekonomijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.