Slovenija
14 ogledov

Delodajalci nočejo absolventov

Prvi podatki kažejo, da je oktobra brez dela v primerjavi z mesecem prej ostalo Žurnal24 main
Kljub 2,7 milijona evrov subvencij delodajalcem za zaposlovanje absolventov jih bo delo na ta način dobilo le 30. Na razpis se je namreč prijavilo le šest delodajalcev.

Do 30. oktobra imajo delodajalci čas za prve prijave na razpis Absolvent – aktiviraj in zaposli se! Ta jim omogoča, da absolventa pred zaposlitvijo usposabljajo na delovnem mestu, za njegovo zaposlitev pa prejmejo dva tisoč evrov subvencije.

Vloge je na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) za zdaj oddalo le šest delodajalcev. Ker vsak lahko hkrati usposablja le do pet študentov, to pomeni, da bi tokrat delo lahko dobilo največ 30 študentov, čeprav je razpisanih mest 600.

V nasprotju z delodajalci je med absolventi za razpis veliko zanimanja. Svoje ponudbe je na spletni strani Kajpami.si (ki naj bi pomagala povezati absolvente in delodajalce, ki jih zanima ta način zaposlitve) oddalo nekaj manj kot 200 študentov, večinoma družboslovcev. A podjetja opažajo, da se jim sami večinoma ne javijo.

 

Pravila igre

Usposabljanje. Absolventi se morajo pri delodajalcu usposabljati od enega do šestih mesecev.

Subvencija . Delodajalci dobijo dva tisoč evrov za najmanj šestmesečno zaposlitev diplomanta za polni delovni čas.

Vloge. Zavod bo o prijavah na razpis odločil v 45 dneh. Usposabljanja lahko delodajalci začnejo po podpisu pogodbe z ZRSZ, prve subvencije pa bodo prejeli na začetku prihodnjega leta.

Ni pravega kadra
"Ko dobimo pravi kader, se bomo na razpis prijavili," odgovarjajo v podjetju Nevtron & Company, ki se jim je na spletno povpraševanje oglasil le en študent. Med ponudbo na spletu niso našli absolventa z ustrezno izobrazbo ali pa so bili takšni z drugega konca Slovenije. Menijo še, da je bil razpis objavljen prepozno, saj vanj ni mogoče vključiti absolventov, ki se jim status izteče 30. septembra.

Podjetje Videotop je k oddaji vloge spodbudila prav subvencija, čeprav bi "v vsakem primeru koga vzeli, a ni nujno, da absolventa". Velikega zanimanja pa tudi s strani študentov ni bilo, pravijo.

V e-Študentskem servisu razpis poznajo, a se nanj ne bodo prijavili, ker trenutno ne potrebujejo novih delavcev, "nekaj tisoč evrov subvencije pa ne odtehta zaposlitve".

Na Študentski organizaciji Slovenije več zanimanja pričakujejo v prihodnjih mesecih, saj so naslednji roki za oddajo vlog še 30. november, 29. januar in 31. marec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.