Slovenija
5198 ogledov

Delodajalci potegnili radikalno potezo

Cestno podjetje Ljubljana Anže Petkovšek
Reprezentativne delodajalske organizacije zaradi neenakovredne vloge izstopajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

To je na skupni novinarski konferenci delodajalcev povedal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš. Kot je navedel, pri zakonih, kot sta zakon o delovnih razmerjih in dolgotrajni oskrbi, ne želijo imeti le vloge statista.

"Nekatera ministrstva ne razumejo socialnega dialoga in ga pretvarjajo v socialni monolog in v takem težkem okolju ne moremo niti ne želimo sodelovati, ker imamo samo vlogo statista," je poudaril Trobiš. Predstavniki gospodarstva po njegovih besedah pričakujejo enakovreden položaj delodajalcev v ekonomsko-socialnem dialogu.

Med drugim jih moti, da je šel v javno obravnavo neusklajen osnutek zakona o delovnih razmerjih, skrbi pa jih tudi, ker bo DZ danes po vetu po pričakovanjih vnovič potrdil neusklajen zakon o dolgotrajni oskrbi. V njem je vladna večina sprejela, da se za financiranje dolgotrajne uvede prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini odstotka, čemur so delodajalci nasprotovali. 

Zadnja dva pomembnejša zakonska predpisa, ki nista usklajena v socialnem dialogu z delodajalci, sta Zakon o dolgotrajni oskrbi in predlog Zakona o delovnih razmerjih. Predlog zakona o delovnih razmerjih je bil poslan v javno razpravo še preden je pogajalska skupina zaključila z delom in z izključitvijo delodajalskih predlogov sprememb. Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi pa je bil potrjen na dopisni seji Vlade RS, brez soglasja socialnih partnerjev, zdaj pa je že sprejet v Državnem zboru RS. Državni svet RS je včeraj izglasoval odložilni veto, a se pričakuje ponovna današnja potrditev v parlamentu brez kakršnihkoli sprememb.

delodajalske organizacije

"Ob takšnih pogojih naše gospodarstvo ni in ne more biti konkurenčno. Gospodarstva vlada ne bi smela razumeti in obravnavati kot breme, ampak se zavedati, da je vir prihodkov v proračunsko blagajno," je opozoril Trobiš.

Delodajalske organizacije so se zato po njegovih besedah odločile izstopiti iz ESS, in sicer vse dotlej, "dokler v naši državi ne vzpostavimo enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki temelji na spoštovanju pravil ESS".

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani sodelujejo vse reprezentativne delodajalske organizacije: Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Maja 2021 so v času vlade Janeza Janše iz socialnega dialoga zaradi kršenja pravil ESS izstopile tudi vse reprezentativne sindikalne centrale. Socialni dialog je bil nato zamrznjen vse do julija 2022.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • h4ck3r 14:49 21.julij 2023.

    Bereš komentarje in se lahko samo čudiš...vlada mora nujno začet spreminjat šolski program z uvedbo najmanj enega finančnega predmeta v OŠ...jao ljudje pa saj nismo več v komunizmu in nismo vsi enaki, svet vodi kapitalizem, ali smo zraven ali pa ...prikaži več nas ni...druge možnosti ni. In imamo samo veliko srečo, da lahko vzporedno peljemo še sprejemljiv socialni sistem.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:29 21.julij 2023.

    Delodajalci in zdravniki damo v času ko je na oblasti JJ ne upajo nasprotovati. To vse pove.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:27 21.julij 2023.

    Managerji izkažete se z višjo dodano vrednostjo ne pa samo od države crpat subvencije.