Slovenija
11264 ogledov

Zaposlenim zagrozili z odpovedjo, če zapustijo Slovenijo

Delavec Profimedia
Delodajalci svoje zaposlene pozivajo, naj med letnim dopustom ne odhajajo iz države.

Nekateri delodajalci svoje zaposlene pozivajo, naj zaradi novega koronavirusa tudi v času koriščenja letnega dopusta ne zapuščajo države, predvsem pa naj ne obiskujejo držav, kjer je epidemiološka situacija slabša kot pri nas. Pri tem naštevajo Italijo, Srbijo, Črno Goro, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo ter Albanijo.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Slovenija Takšne so kazni za kršitelje karantene

"V primeru, da zaradi uvedbe karantene ali zaprtja mej ne boste pravočasno prišli nazaj na delo, bomo tako vašo odsotnost z dela šteli za hujšo krišitev delovnih in pogodbenih obveznosti, zaradi katere vam lahko izredno odpovemo pogodbo o zaposlitvi," je zapisal eden izmed njih v navodilu zaposlenim.  

Sindikati: Delavec ni last delodajalca

"To je neposredni poseg v zasebnost delavca," je za RTV SLO povedal Goran Lukič iz Delavske svetovalnice. "Delavec ni last delodajalca. Delavec in delodajalec imata pogodbeno razmerje, ki je opredeljeno z delovno zakonodajo. Časi sužnjelastništva so že, upam, mimo."

 | Avtor:

Ministrstvo: Lahko gre za kršenje pogodbe

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da če je karantena napovedana v naprej in ni posledica višje sile, potem neopravljanje dela zaradi karantene lahko pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko podlaga za ukrepanje delodajalca. 

RTV SLO je sicer poročal, da so zaradi navedenih navodil v stiski številni tuji delavci, ki imajo v teh državah svoje družine in tudi majhne otroke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Žurnalček 20:18 23.junij 2020.

    SPIZ in Zavarovalnce ukinite vsa zavarovanja v rdečih in rumenih državah !

  • Žurnalček 20:17 23.junij 2020.

    Edino pravilno . Privatnik ima posel , ki ga je širil 20 let , sedaj se mu pa najdejo kljukci - velja tudi za Slovence - ki gredo tja , da lahko ob vrnitvi okužijo vse preostale delavce in privatnika ...prikaži več spravijo nič krivega na kant ! ZPIZ mora reagirati in preklicati vsa zdravstvena zavarovanja v rdečih in rumenih državah !! Potem ne bi politika imela kaj strašit , organizirat, prepovedovat , svetovat in se zajebavat s takimi idioti !

  • HayekF 10:46 23.junij 2020.

    Gre za 14 dni v BiH, pa dobi še 14 dni dodatnega dopusta, delodajalec naj pa vse to plača.