Slovenija
40 ogledov

Deložacij je vse več

Danica Doberšek, direktorica Nepremičnin Celje, opaža, da so nekateri najemniki Žurnal24 main
Stanovanja. Neprofitnih primanjkuje. Za letos razpisanih že 11 deložacij, lani v celotnem letu 54.

"Za letos smo razpisali že 11 deložacij, eno smo že izvedli, eno pa umaknili, saj je najemnik dolg poravnal," je povedala Danica Doberšek, direktorica Nepremičnin Celje, ki so v stoodstotni lasti Mestne občine Celje.

Ta čas v Celju močno primanjkuje predvsem neprofitnih stanovanj, saj imajo po razpisu 384 nerešenih vlog. Več kot polovica prosilcev je samskih, sledijo jim dvo- in tričlanske družine. Po drugi strani je v Celju kup neprodanih tržnih stanovanj, za katera ljudje nimajo denarja.

Za tretjino deložacij več

Polovica izvršenih. Število razpisanih deložacij se je s skromnih 18 leta 2007 lani povzpelo na kar 54. “30 od teh smo tudi izvedli, medtem ko je 16 najemnikov dolg poravnalo v celoti, osem pa delno. Leta 2009 je bilo razpisanih 52 deložacij; od teh jih je bilo skoraj pol (25) tudi izvršenih, medtem ko je 17 najemnikov dolg v celoti poravnalo, 10 pa delno, zato so bile deložacije preložene,” so pojasnili v Nepremičninah.

Zmešnjava na trgu
"Država na tem področju ne naredi dovolj, na trgu nepremičnin vlada velik nered, pa še gradbeništvo je v hudi krizi," je ocenila Doberškova in pristavila:

"Sredi prejšnjega leta je že kazalo na bolje, a očitno to še ni bila lastovka, ki bi prinesla pomlad."

"Čeprav imam redno zaposlitev, je plača tako slaba, da kredita pri banki ne bi mogla dobiti, saj so pogoje precej zaostrili,"
pa nam je dejala bralka, ki se je zanimala za nakup enega od novih stanovanj.

"Kdo ve, ali bodo investitorji neprodanim zgrajenim stanovanjem pripravljeni znižati cene,
" se je ob tem vprašala Doberškova.

Zaplet pri gradnji
Dodala je, da v Nepremičninah sicer nimajo na voljo novozgrajenih profitnih stanovanj, dodeljujejo lahko le izpraznjena neprofitna.

"Že lani smo imeli v načrtu gradnjo manjšega bloka na Teharjah, a se je zadeva zapletla pri pridobivanju soglasij, čeprav je zemljišče naše. Zadevo rešujemo in upamo, da se bo gradnja letos lahko začela. Tako bi pridobili vsaj 20 novih neprofitnih stanovanj," je razložila direktorica.

Nenehno opominjajo
Po drugi strani se tudi v Celju srečujejo z veliko plačilno nedisciplino. Lani je 779 najemnikov Nepremičninam dolgovalo dobrih 353 tisoč evrov.

"Zaradi nenehnih opominov, ki jih pošiljamo našim najemnikom, je znesek iz leta v leto manjši, nekaj dolga, ki ga tudi po vseh končanih postopkih ne moremo izterjati od dolžnikov, pa moramo po zakonu odpisati,"
je Doberškova pojasnila nekoliko manjši dolg v primerjavi z letom 2009, ko je znašal celo več kot pol milijona evrov, na seznamu pa je bilo 790 dolžnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.