Slovenija
45 ogledov

Delujejo za razvoj, ne za dobiček

delavnice Staša Česnik
Socialno podjetništvo je številnim še vedno neznano. Na voljo še 35 milijonov evropskih sredstev.

Slovenija je na področju socialnega podjetništva še na začetku. Med drugim zato, ker še ni podzakonskih aktov, ki bi omogočili registracijo socialnih podjetij, obenem pa je to področje neizkoriščeno z vidika črpanja evropskih sredstev, saj je bilo od 50 milijonov, kolikor nam je na voljo do prihodnjega leta, počrpanih le 15 milijonov evrov.

"Poleg tega številni ne vedo, kaj socialno podjetništvo sploh je. Gre za odgovor na aktualne družbene razmere, za podjetja, katerih primarni cilj ni dobiček," pravi Marjetka Pezdir Kofol iz koprske Rotunde, kjer so ta teden končali sklop delavnic šole socialnega podjetništva, ki jih je obiskovalo 54 ljudi.

Cilj teh podjetij je, da se dobiček vloži v razvoj novih dejavnosti ali pa se razdeli med zaposlene. Projekt bodo v Rotundi končali z razpisom za zaposlitev dveh kandidatov za določen čas; prvi bo dobil delo v Eko Humanitatisu, drugi pa v skupnosti obalnih ekokmetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.