Slovenija
24 ogledov

Dem združil svetnike

“Prepričan sem, da nihče ne na pristojnem ministrstvu ne na direktoratu ni imel Žurnal24 main
Prenos lastništva. Mariborski politiki kljubujejo odločitvi nadzornega sveta Dema.

"To je rop stoletja v Podravju," je bil Franc Kangler, župan Maribora, oster do namere Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), da brezplačno pridobi delež Dravskih elektrarn Maribor (Dem), ki ga imajo v podjetju Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS).

Protest v roke Pahorju

30-odstotni lastnik je Dem v podjetju Hess.

Na pobudo Matevža Frangeža, poslanca in mestnega svetnika največje vladne stranke SD, so mariborski mestni svetniki razpravljali o protestu nad odločitvijo nadzornega sveta (NS) Dema, da se izpelje za skoraj 67 milijonov evrov vreden prenos. Svetniki so si bili tokrat za spremembo enotni. Strinjali so se, da je protest potreben.

"Če stopimo skupaj, lahko dosežemo pomembne premike. Takšen prenos je nekaj, kar ni dobro za Maribor in Dem. Imamo občutek, da Šaleška dolina vodi Dem, ti pa plačajo vse, kar si slovenska energetska politika zamisli," je povedal Frangež, ki pričakuje, da Vlada RS sklepa NS Dema o prenosu deleža ne bo potrdila.

"Za prenosom stoji Kopač"
"Prepričan sem, da Borut Pahor ne ve, kaj se dogaja v Demu, in da za tem stoji Janez Kopač, direktor direktorata za energetiko. Osebno bom premierju izročil protest," je včeraj pojasnil Kangler, ki za nastali položaj krivi prav Kopača. Kopač vse očitke župana zanika.

"Lepo vas prosim, kaj pa imam jaz s tem prenosom? Sploh ne vem zanj," je za Žurnal24 pojasnil prvi mož omenjenega direktorata in dodal, da je prenos poslovna odločitev HSE. Za mnenje smo pozno popoldne poklicali tudi Mateja Lahovnika, ministra za gospodarstvo, ki pa se na naše klice ni odzval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.