Slovenija
59 ogledov

Denar bodo namenile destim projektom

SILA
1/12
Saša Despot
Slovensko mednarodno združenje žensk Sila na Gospodarskem razstavišču organizira že 21. dobrodelni bazar. Na stojnicah se predstavlja več kot 30 držav.

Države na stojnicah predstavljajo kulturo in prodajajo tipične izdelke svojega naroda. "Na letošnjem bazarju je več kot 30 stojnic, poleg tega imamo zelo bogat otroški kotiček, rabljena oblačila, srečelov in ustvarjalni kotiček, kjer so naprodaj stvari, ki so jih izdelale članice Sile," je pojasnila vodja odbora za organizacijo bazarja Barbara Hunt Vodopivec.

Na bazarju se odvija tudi bogat kulturni program z več plesnimi in pevskimi nastopi. Bazar je otvoril predsednik države Borut Pahor, ki je ob otvoritvi pripravil kratko licitacijo posebej izbranih predmetov. Opozoril je predvsem na solidarnost, ki je po njegovem vrlina, ki navdihuje Slovence zlasti takrat, ko gre vse nekoliko težje.

"Ko se je v začetku 90. let prvič postavljal bazar, se je zdelo, da bo šlo vse na boljše, vse navzgor, in to za vse ljudi. To je bila utvara, ki se je močno razgalila, ko je tudi Slovenijo doletela huda in surova gospodarska in finančna kriza," je opozoril predsednik. Solidarnost se je v teh letih še posebej izkazala, je menil Pahor. "Bazar Sila je tej vrlini dal tudi mednarodno noto," je dodal.

Njegova partnerka Tanja Pečar je izpostavila pomen sodelovanja vsakega posameznika. "Članice Sile opravljajo veliko delo, veliko energije vlagajo v to, da bi nekaterim olajšale življenje," je poudarila. A je dodala, da moramo vsi podpirati njihovo delo in si tudi sami prizadevati čim bolj pomagati in čim večkrat prispevati k boljšemu vsakdanu nas vseh in naše družbe.

Predsednica Sile Laura Jamšek se je v uvodnem nagovoru zahvalila članicam Sile, donatorjem, nastopajočim, obiskovalcem, pa tudi Pahorju za njegovo ponovno udeležbo. "Dejstvo, da bo predsednik republike že drugič odprl Sila bazar, kaže na podporo naši dobrodelni dejavnosti na najvišji ravni in priznanje našemu delu za pomoč v stiski," je menila.

Denar za deset projektov

Letos zbrani denar bo namenjen desetim projektom, ki so jih izbrale na bazarju sodelujoče države. Sredstva bodo tako prejeli Društvo za nenasilno komunikacijo, Hiša Hospica, center slepih športnikov Vidim cilj, Inštitut za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, društvo Vesele nogice, društvo za cerebralno paralizo Slovenije Sonček, varna hiša Stigma, stanovanjska skupnost Kokos Mladinskega doma Jarše, Društvo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Slovenska filantropija.

V 20 letih zbrale že več kot milijon evrov

Prvi mednarodni dobrodelni bazar je združenje Sila pripravilo leta 1993. Takrat je sodelovalo 14  držav. Uspelo jim je zbrati več kot 11.000 evrov - takrat v tolarjih - za Pediatrično kliniko v Ljubljani.

Lani so zbrali 83.000 evrov, dogodek pa je v šestih urah obiskalo skoraj sedem tisoč obiskovalcev. Skupaj so v manj kot 20 letih članice Sile zbrale in v dobrodelne namene donirale že več kot milijon evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.