Slovenija
31 ogledov

Denar bodo te dni vrnili

Gordane Živčec Kalan včeraj ni bilo v ZD Izola, zato Radivoj Nardin, predsednik Žurnal24 main
Afera Izola. Mabra inženiring naj bi posojilo vrnil brez težav. Živčec Kalanova se bo morala zagovarjati.
Selitev v kristale
Pogajanja. Ministrstvo za zdravje se z MI še vedno dogovarja o pogodbi, po kateri bodo stavbo na Prešernovem trgu zamenjali za dva stolpiča Dunajskih kristalov, v katera se bo preselil inštitut za varovanje zdravja (IVZ). Pogodbo naj bi sklenili do marca, napoveduje ministrstvo.
 April. “IVZ se bo v Dunajske kristale vselil, ko se bo za to odločil. Prostori bodo pripravljeni konec aprila,” pravi Nevenka Zekić.
 Zbornica. V Dunajske kristale se bo vselila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki jo vodi Živčec Kalanova. Po nekaterih informacijah je MI potreboval posojilo za priklop električne energije v Dunajskih kristalih.

Mabra inženiring (MI), ki gradi Dunajske kristale, je v dobrem položaju, trdi direktorica Nevenka Zekić. “Bančnih računov od danes nimamo več blokiranih,” je povedala včeraj in dodala, da je lansko poslovanje teklo po pričakovanjih, sklenili pa so ga z “majhnim dobičkom”.

Posojilo v višini 150 tisoč evrov, ki jim ga je z denarjem Zdravstvenega doma (ZD) Izola omogočila vršilka dolžnosti direktorice Gordana Živčec Kalan, bodo vrnili v nekaj dneh, obljublja Zekićeva. Da ima MI za 60 milijonov evrov dolgov, kot so poročali mediji, je zanikala: “Sicer je pa pomembno tudi, koliko imamo premoženja. Če že gledamo dolgove, moramo gledati tudi, ali smo jih sposobni vrniti.”

“Hipoteka se prenaša”

MI je izolskemu ZD za posojilo kot garancijo dal stanovanje v Ljubljani, ki ga je zatem namenil svojemu podizvajalcu, podjetju Latinos, kot poplačilo. Zekićeva pravi, da so Latinos o hipoteki informirali, razvidna pa je tudi iz zemljiškoknjižnega izpiska, ki je bil sestavni del pogodbe. “Hipoteka se prenaša ne glede na lastnika stanovanja, zato hipotekarni upnik ni nič prikrajšan, če se zamenja lastnik, ampak je lastnik tisti, ki kupuje obremenjeno nepremičnino,” je pojasnila.

Iščejo dokumente
Včeraj je po dokumente o domnevno spornem posojilu stopil Radivoj Nardin, predsednik sveta zavoda ZD Izola, a jih ni dobil, saj Živčec Kalanove v ZD ni bilo. Nardin je zato zahteval, naj mu jih Živčec Kalanova pisno posreduje še pred naslednjo sejo sveta zavoda, ki bo prihodnjo sredo in na kateri bodo obravnavali sporno posojilo.

O posojilu bodo govorili tudi na nadzornem odboru Občine Izola v ponedeljek. “Obžalujem, da se moramo v Izoli ukvarjati s tovrstnimi sumi o nepravilnostih poslovanja javnih zavodov,” je dejal Igor Kolenc, izolski župan. V zvezi s posojilom so prijavo prejeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije, ki bodo primer proučili, minister za zdravje Dorijan Marušič pa je posojilo označil za eksces.

150 tisoč evrov znaša posojilo, ki ga je Mabra inženiringu omogočila Živčec Kalanova. Javni zavodi po zakonu denarja ne smejo posojati.

Oljka zahteva odstop
“Zgroženi smo nad tem, da je Gordana Živčec Kalan vpletla izolski zdravstveni dom (ZD) v gradbene tajkunske mreže poštnih nabiralnikov,” je včeraj dejal Vojko Ludvik, predsednik izolske stranke Oljka, in Živčec Kalanovo pozval k odstopu.

Plemenitila depozite
ZD Izola ima za okoli 525 tisoč evrov depozitnih sredstev, ki naj bi jih čuvali za slabe čase. Del teh je Živčec Kalanova želela oplemenititi s posojilom MI, od katerega naj bi prejeli okrog sedemodstotne obresti, kot garancijo pa stanovanje trikratne vrednosti posojila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.