Slovenija
15 ogledov

Denar le za pol doktorata?

Slovenija 01.10.2013 studenti pred studentskim servison na Kersnikovi ulic v Lju Saša Despot
Ministrstvo našlo denar za doktorski študij, a izvedba še ni jasna.

Čeprav do zadnjega ni bilo jasno, ali bodo vsi, ki so doktorski študij vpisali letos, celotnega plačali sami, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) vendarle našlo 2,5 milijona evrov. Še lani so sicer za doktorske študente namenili sedem milijonov.

Denar le najboljšim?

MIZŠ shemo financira iz operativnega programa razvoja človeških virov 2007–2013, kar pomeni, da bo denar na voljo le do konca leta 2015. Doktorski programi, ki so jih študenti vpisali letos, pa trajajo tri leta, kar pomeni, da jih bodo študenti ob rednem izpolnjevanju obveznosti končali jeseni leta 2016.

Na ministrstvo smo zato naslovili vprašanji, ali bodo ponujali sofinanciranje za le prvi dve leti študija ali bodo morda sredstva upravičencem v celoti izplačali že pred koncem leta 2015 in kaj se bo zgodilo, če bo študent denar dobil, pogojev pa pozneje ne bo izpolnil. Kot so pojasnili, na ta vprašanja še ne morejo odgovoriti, saj razpis še ni bil objavljen. Ko bo, bo jasno tudi, kako bodo denar razdelili.

Minister Jernej Pikalo je sicer že prejšnji teden napovedal, da bi morali doktorirati v dveh letih. Zato bodo univerzam svetovali, naj tako imenovano inovativno shemo za sofinanciranje doktorskega študija ponudijo le najboljšim študentom ali tistim v višjih letnikih, saj bodo tisti, ki jim ne bi uspelo, denar morali vračati.

Denar kot običajno pozen

Še vedno pa na denar čakajo številni doktorski študenti, ki so se vpisali lani in uspešno kandidirali za sofinanciranje. Čeprav so pred kratkim vstopili v drugi letnik in morajo poravnati šolnino zanj, nekateri še vedno niso prejeli niti denarja za prvi letnik. Na ministrstvu so pojasnili, da "so postopki dolgi, ker je treba upoštevati izpeljavo vrste aktivnosti, ki imajo svoje roke".

Ker gre za več tisoč evrov visoke zneske, so po naših informacijah nekatere fakultete študentom omogočile zamik plačila, čeprav se tudi same spopadajo s finančnimi težavami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.