Slovenija
8 ogledov

Denar nazaj, sicer razrešitev!

Ivan Svetlik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Priboljški. Izmed 14 direktorjev domov za starejše so nagrade vrnili le trije.

Domovi za starejše. Če direktorji domov za starejše občane (DSO) ne bodo vrnili nagrad za delovno uspešnost, bo minister za delo proti njim sprožil postopke za razrešitev.

Nezakonita izplačila           Pravo. Rajko Pirnat s pravne fakultete pojasnjuje, da so previsoka izplačila nezakonita, ker zakon izrecno govori o izplačilih, ne o odločitvi sveta. Pomembno je torej, kdaj je bilo izplačilo izvedeno, ne kdaj je svet zavoda odločal o upravičenosti do denarja za uspešnost. "Če v tem nezakonitem stanju vztrajajo, jih minister lahko razreši. Drugo vprašanje pa je, ali se da denar od njih sodno izterjati, če zakon ne predvideva vračila," pravi Pirnat.Varčevanje jim ni mar
Kot smo že pisali, so si letos direktorji v celoti izplačali nagrado za delovno uspešnost za leto 2008, čeprav bi si po zakonu o izvrševanju proračuna smeli izplačati le eno tretjino zneska, do katerega bi bili sicer upravičeni. Ministrstvo jih je zato nedavno pozvalo, naj denar vrnejo, a so do roka to storili le direktorji radovljiškega, jeseniškega in ajdovskega doma za starejše.

Preostalih enajst dolžnikov pa vztraja, da za vračilo ni pravne podlage, saj so se sveti zavodov o tem, ali direktorjem pripada nagrada za delovno uspešnost, večinoma odločali februarja, zakon pa je bil sprejet šele aprila. A večina nagrad je bila izplačanih šele maja, torej po uveljavitvi zakona.

Prikrajšani le direktorji
V združenju direktorjev domov kljub temu menijo, da zakon v tem primeru velja za nazaj. Poleg tega so direktorji javni uslužbenci – tako kot drugi zaposleni v domovih. Ti so denar za delovno uspešnost za leto 2008 dobivali že z mesečnimi plačami, direktorji pa so ga za leto 2008 dobili šele letos.

"Med delavci ne smejo delati razlik. Direktorji smo ravno tako delavci v delovnem razmerju," je poudaril direktor DSO Ljubljana Bežigrad Miloš Radojevič. Je eden od tistih, ki dveh tretjin od 4.500 evrov ni vrnil: "Minister naj kar predlaga razrešitve, če ima pravno podlago."

11 direktorjev domov za starejše na poziv ministrstva ni vrnilo nagrade za delovno uspešnost.Tudi direktorju DSO Ljubljana Vič - Rudnik Francu Magistru se nagrada ne zdi sporna. "To nagrado sem dobil na podlagi sklepa sveta zavoda in po soglasju ministrstva," je dejal. Podobno je prepričan direktor Doma upokojencev Vrhnika Štefan Kociper, ki pravi, da bi bilo nerodno, če bi bilo treba vračati tisto, za kar je ministrstvo dalo soglasje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.