Slovenija
28 ogledov

Denar od orožja na račune SCT

V zgodbo z orožjem dokumenti vpletajo Zidarjev SCT, piše Večer. (Foto: Nik Rovan Žurnal24 main
Del denarja od trgovine z orožjem je končal na računih hčerinskih podjetij SCT-ja v tujini, piše Večer. Sklicuje se na dokumente tujih bank.

Sodelavec obveščevalne službe ministrstva za obrambo Franci Cimerman naj bi denar nakazoval na račune v Nemčijo, med prejemniki pa naj bi bilo podjetje iz kroga družb Ivana Zidarja. Dokumente, ki naj bi to dokazovali, je danes objavil dnevnik Večer.

Gre za dokumenta Hypo banke in Dresdner AG, kamor je na račune nakazal denar slovenski državljan Cimerman. Med prejemniki je navedeno podjetje ISC Integrated Systems Handelsgesellschaft, ki je v stoodstotni lasti slovenske gradbene družbe SCT.

Janša: V tujini ni bilo računov
O povezavah slednje z akterji orožarske afere se je do zdaj samo ugibalo, Franci Cimerman pa je bil v obdobju po osamosvojitvi desna roka šefa vojaške obveščevalne službe Andreja Lovšina in blagajnik obrambnega ministrstva, ki je bdel nad denarnimi transakcijami.

Kdo so bili končni prejemniki denarja iz računov ISC, ve samo peščica ljudi. Vendar Cimerman ni želel odgovarjati na konkretna vprašanja, medtem ko se v SCT sploh niso odzvali na vprašanja Večerovih novinarjev, še poroča časnik.

Takratni obrambni minister, danes šef največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je očitke o kakršnemkoli okoriščanju s prodajami orožja že večkrat najostreje zanikal, v odzivih na medijska poročanja pa je že leta 1999 zatrdil, da obrambno ministrstvo v njegovem času v tujini ni imelo računov "ne na ime ministrstva, ne na ime Francija Cimermana ali koga drugega", še poroča časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.