Slovenija
15 ogledov

Denar porabiti ali vrniti

slovenija07.10.08......onkoloski institut...legionela....foto: anze petkovsek... Anže Petkovšek
Sodba. Sredstev, ki jih je OI pridobil z nižanjem cen zdravil, ne sme zadržati.

Vodstvo onkološkega inštituta (OI) proučuje razsodbo sodišča, ki je zavrnilo njihovo tožbo proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), od katerega so zahtevali izplačilo 7,6 milijona evrov neporabljenih sredstev za zdravila.

Dobro gospodarili


Na OI so v letu 2010 za draga bolnišnična zdravila načrtovali 29 milijonov evrov, porabili pa 22 milijonov, ker se jim je uspelo z dobavitelji izpogajati za nižjo ceno zdravil. Na OI, ki ga je takrat vodila Ana Žličar, so poudarili, da gre za prihranke na račun dobrega gospodarjenja ter da so neporabljena sredstva namenili za nove diagnostike, adaptacijo in nakup opreme.

Plačilo le na porabo

"Financiranje dragih bolnišničnih zdravil je strogo namensko, kar pomeni, da jih je možno plačati le glede na dejansko porabo. ZZZS zato ni pripravljen nenamensko plačevati izvajalcev za druge storitve in blago, kakršno je bilo pričakovanje OI," pravijo na ZZZS. "Poleg tega je OI s tožbo zahteval, naj jim plačamo zdravila, ki jih sploh niso porabili." V letu 2010 OI namreč ni porabil načrtovanih 823.000 evrov za skupino petih zdravil. Da so ravnali skladno z dogovorom, je ZZZS pritrdilo tudi računsko sodišče.

ZZZS je prihranke iz naslova zdravil v letu 2010 odvzel vsem bolnišnicam, nobena druga pa se ni odločila za tožbo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.