Slovenija
26 ogledov

Denar prinese zgodba

Razpisnih sredstev zgolj za zidove ni več, pravi Macedoni, prepričan, da je za p Žurnal24 main
Gregor Macedoni. Zaposlen v Trimu, neodvisni kandidat.

Po vaši analizi je novomeška občina med finančno najmanj uspešnimi mestnimi občinami. Kako bi kot župan to spremenili?
Spremenil bi način dela občinske uprave in vzpostavil koordiniran nastop vseh občinskih zavodov in podjetij, saj lahko za evropska in državna sredstva kandidirajo zgolj dobre vsebine.

Novomeška občina tudi v investicijah v primerjavi z drugimi mestnimi občinami po vaši analizi šepa. Če nameravate to spremeniti, kako to, da si kot edini županski kandidat ne upate obljubiti prenove Narodnega doma?
Obljubljam tisto, za kar sem prepričan, da lahko izpeljem. Pri prenovi Narodnega doma je treba pozornost nameniti tudi vsebinam, saj le dobra zgodba lahko pridobi denar. Teh zdaj še ni v zadostni meri.

Kakšne organizacijske in kadrovske spremembe čakajo občinsko upravo in javne zavode, če boste župan?
Neuspešne direktorje je treba zamenjati. Osnova preverjanja uspešnosti bodo rezultati delovanja zavoda ali podjetja, zato ne bo dileme, ali je zamenjava potrebna ali ne. Enako velja tudi za občinsko upravo. Dela bo dovolj za tiste, ki bodo delali dobro.

Katero ključno stvar bi bilo po vašem mnenju nujno spremeniti, da bi staro mestno jedro oživelo?
Glavni trg moramo oživiti tako na ravni javne infrastrukture kot programske dejavnosti. Eden od mojih prvih ukrepov bo zaprtje vsaj manjšega dela Glavnega trga, sledila bo gradnja parkirnih prostorov.

Oče DNŠ in treh otrok
Gregor Macedoni.
Rojen leta 1973 je najmlajši izmed novomeških kandidatov za župana in edini, ki dela na področju gospodarstva – je direktor prodaje novih programov v Trimu. Bil je pobudnik ustanovitve Društva novomeških študentov (DNŠ) in pozneje Založbe Goga, v kateri še vedno deluje. Sooblikoval je projekta Knjigarna Goga in Hostel Situla. Vodi svet Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto (URS). Je poročen in oče treh otrok.

Novomeška občina je ena izmed redkih, ki družinam ob rojstvu otroka ne nakaže denarne pomoči. Bi kot župan to spremenili?
Bolj smiselni od enkratne denarne pomoči so urejena otroška igrišča, parki, kolesarske steze, sprehajalne poti. Sem tudi za simbolna darila, kot so knjiga, vstopnice za obisk gledališča ali vrednostni bon, unovčljiv v Planinskem domu na Gospodični pri Gorjancih, ki krepijo lokalno ozaveščenost.

Bi poročali istospolne partnerje, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Župana vidim bolj kot stratega, vizionarja in gospodarja, manj pa kot ceremoniala, zato bom poročanje prepustil drugim.

Protikandidatom očitate, da svoje javne službe in funkcije izrabljajo za lastno volilno kampanjo. Vam bi lahko očitali, da ste javni prostor izrabili za postavitev svoje kontejnerske pisarne.
Mislim, da je septembrska potreba po promociji določenih javnih podjetij in zavodov nadpovprečna. Moja pisarna bogati javni prostor in ne zapravlja denarja občanov. Gre za urbano instalacijo, ki je tudi skladna s prostorskimi pogoji.

Kakšen rezultat pričakujete?

Če bi imeli občani več možnosti, da kandidate spoznajo, bi dobil zadostno podporo volilcev že v prvem krogu. Tako pa kaže, da se bom za zmago bojeval v drugem krogu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.