Slovenija
120 ogledov

Denar si delijo med sabo

Samo Fakin Anže Petkovšek
Komisijo, ki deli sredstva za sofinanciranje projektov za promocijo zdravlja, sestavi upravni odbor ZZZS, ki potem tudi dobi glavnino sredstev. Letos jih bo milijon več.

Istočasno s ponovljenim razpisom za novega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), za katerega naj bi se vnovič potegoval tudi sedanji direktor Samo Fakin, je ZZZS objavil tudi letošnji razpis za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu. Konec lanskega leta so se odločili, da bodo za projekte letos namenili milijon evrov več kot minula leta, torej tri milijone evrov.

Komisijo imenuje upravni odbor, sredstva dobijo člani upravnega odbora

Zvišanje sredstev za milijon evrov je na predlog generalnega direktorja Fakina nedavno podprl upravni odbor ZZZS. Isti upravni odbor imenuje tudi komisijo, ki vodi postopke pri javnem razpisu.

Komisija je petčlanska, sestavljajo pa jo trije predstavniki ZZZS in dva zunanja člana. Dva od članov lanske razpisne komisije sta tudi člana skupščine ZZZS kot člana upravnega odbora.

450 tisoč evrov za člane odbora

"Omenjena komisija je skladno s pravilnikom pripravila tudi predlog prejemnikov sredstev,"  pojasnjujejo na ZZZS.

Glede na podatke, ki so nam jih posredovali iz ZZZS, je komisija projekte podelila tudi članom upravnega odbora, torej ljudem, ki so komisijo za vodenje razpisa, sestavili.  
300 tisoč evrov je tako dobil projekt, ki ga je skupaj še z dvema kandidatoma predlagal Jože Smole, ki je član upravnega odbora ZZZS. 150 tisoč evrov je dobil tudi projekt, ki ga je skupaj še z enim kandidatom predlagal Ladislav Rožič, prav tako član upravnega odbora ZZZS. 300 tisoč evrov pa je bilo podeljenih projektu, ki ga je skupaj s še enim kandidatom predlagal Igor Antauer, sicer član skupščine ZZZS. 

ZZZS: nasprotja interesov ni bilo

Predlog prejemnikov sredstev je s sklepom potrdil generalni direktor Samo Fakin."V postopku javnega razpisa je bilo tako zagotovljeno izogibanje nasprotju interesov. Pri obravnavanju in ocenjevanju vlog vlagateljev na podlagi razpisnih meril ter pri predlaganju in odločanju o izboru prejemnikov sredstev v okviru razpisa za obdobje 2013/2014 tako ni bilo ugotovljeno nasprotje interesov. Tako tudi člani skupščine ali upravnega odbora ZZZS ne obravnavajo in ocenjujejo nobenih vlog, prav tako pa tudi ne sodelujejo pri predlaganju in odločanju o izboru prejemnikov sredstev," pravijo na ZZZS.

Na ZZZS torej zatrjujejo, da člani skupščine ali upravnega odbora ne odločajo o razdelitvi sredstev, čeprav sta dva člana razpisne komisije Niko Juršič in Danijel Kastelic tako člana skupščine kot upravnega odbora ZZZS. Komisijo sestavljala še dva predstavnika ZZZS Damjan Kos in Boris Kramberger ter predstavnik OE Kranj Srečko Erznožnik

 

Komentarjev 3
  • mph 17:00 17.februar 2015.

    Ko bi imel samo to na grbi ... kdo tega faliranca kot zdravnika drži na čelu največje finančne ustanove v državi in ali je to v povezavi z željami nekaterih po privatizaciji zdravstva .. bi morala malo policija raziskovat.

  • dragec 16:23 17.februar 2015.

    Naključje, pred volitvami v blagajni 2. mil preveč denarja, kaže nam,volite Fakina, bivšega direktorja bolnišnice Cenle, ki je bil direktno odgovoren za slabo dijagnostiko pacientov z rakom

  • Papaja Popi 14:50 17.februar 2015.

    Naslov pove vse.