Slovenija
14 ogledov

Denar za Ilirijo še v zraku

Športni del projekta Ilirija bo stal 30 milijonov, garažna hiša pa okoli 20 mili Žurnal24 main
Ilirija. Objekt bo zgrajen naslednjo pomlad, če bo denar zanj odštela država.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je le prižgal zeleno luč za začetek projekta gimnastično-plavalnega centra Ilirija. Večino denarja zanj naj bi odštela država, tudi prek zakona o glavnem mestu.

Dva namesto enega
Razlika. Glavna razlika med prvotnim projektom arhitekta Petra Lorenza in tem, ki ga je potrdil ZVKDS, je po besedah Nestorja Mankoča ta, da sta zdaj namesto enega predvidena dva povezana objekta. Predvidenih je tudi 990 parkirnih prostorov in manj trgovskih površin. V MOL razlik še niso želeli razkriti.

Za športni del javni denar
Športni del projekta bo stal 30 milijonov evrov, je povedal vodja projekta Ilirija Janez Sodržnik. “Nekaj odstotkov bosta prispevala narodni dom in Plavalni klub Ilirija, del Mestna občina Ljubljana (MOL) z denarjem, ki ga bo dobila prek zakona o glavnem mestu, del ministrstvo za šolstvo in šport prek razpisov, del pa ministrstvo za kulturo, ker se bo narodni dom umaknil iz Narodne galerije,” je pojasnil.

O načinu financiranja v MOL niso povedali ničesar, načelnik oddelka za šport Marko Kolenc je dejal le, da bodo več informacij posredovali po koncu postopka o javno-zasebnem partnerstvu Ilirija. Dodal je, da bo treba zaradi krčenja komercialnih vsebin športni del financirati iz javnih sredstev in da zato računajo tudi na pomoč države.

Po napovedih bodo začeli graditi prihodnje leto in končali spomladi. Kdaj bodo o projektu glasovali mestni svetniki, Kolenc ni razložil, za gradbeno dovoljenje pa bodo zaprosili konec tega leta ali na začetku
naslednjega.

Komercialni del projekta z garažno hišo bo stal med 20 in 25 milijoni evrov, predvidoma pa se bo financirala iz koncesije, ki jo bo investitor verjetno za 20 let dobil v upravljanje, nato pa bo spet v lasti MOL, je sklenil Sodržnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.