Slovenija
34 ogledov

Denar za sodišča iščejo

ustavno sodisce Anže Petkovšek
Denar za sodišča. Na to temo sta se danes sestala premierka Alenka Bratušek in pravosodni minister Senko Pličanič. Ta izpostavlja tudi dodatna zaposlovanja.

Minister Senko Pličanič pravi, da iščejo rešitve za nemoteno delovanje sodišč. Sestanek imajo predviden tudi s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo, ni pa še točno znano, kdaj bo. Datum bo namreč po Pličaničevih besedah določila premierka, ki jo je Masleša tudi zaprosil za sestanek.

Zanesljivo pa bo, tako Pličanič, ta teden še vsaj en sestanek na operativni ravni, kjer se bodo konkretno pogovorili o možnih rešitvah, kako in kje poiskati manjkajoči denar za sodišča. Poleg tega pa se vlada s predstavniki sodstva želi pogovoriti tudi o tem, koliko sodišča spoštujejo zavezo glede dodatnega zaposlovanja ljudi v sodstvu, je pojasnil Pličanič.

Racionalnost!

Pličanič je namreč pred kratkim dejal, da so v zadnje pol leta v sodstvu zaposlili 66 novih ljudi, in to ne sodnikov, ampak drugega osebja, kar je po njegovih besedah v nasprotju z lani sklenjeno zavezo med vlado in sodstvom. "Število sodnikov so zmanjšali za manj, kot je bilo dogovorjeno, število drugega osebja pa so povečali za več, kot je bilo dogovorjeno. Tu je čez prst tri milijone evrov," je povedal.

Masleša je sicer na začetku meseca posvaril, da bo sodiščem najpozneje do prve polovice julija zmanjkalo sredstev za sodne postopke. Takšen položaj bi po njegovih napovedih privedel do popolnega zastoja dela sodišč. Kot je navedel v pismu Bratuškovi, bodo ogroženi tako pozitivni trendi odprave sodnih zaostankov kot možnosti državljanov za učinkovito pravno varstvo.

Pličanič pa je minuli teden poudaril, da morajo vsi v trenutnih javnofinančnih razmerah z denarjem, ki ga imajo na razpolago, ravnati racionalno – tudi sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.