Slovenija
8650 ogledov

Denar za vozniški izpit ne bo romal več državi ...

Vozniški izpit Andrej Leban
Denar za vozniški izpit po novem namenjen za dejanske stroške.

Vlada je sprejela predlog spremembe zakona o voznikih, ki stroške vozniškega izpita (plačane na upravni enoti) namensko dodeljuje Agenciji RS za varnost prometa (AVP).

Spreminja se tudi, da kandidat za voznika strošek vozniškega izpita plača na upravni enoti ob prijavi na teoretični in praktični del vozniškega izpita, in ne ob priglasitvi vozniškega izpita.

Na ta način bi vlada rada zagotovila sredstva za zagotavljanje opravljanja vozniških izpitov. Zakon je po pojasnilih vlade do zdaj namreč sredstva, ki jih je plačal kandidat za voznika, preusmeril v integralni proračun države, agencija pa je nato dobila le del sredstev, ki niso pokrila dejanskih stroškov zagotavljanja opravljanja vozniških izpitov. Mednje sodijo plače vseh ocenjevalcev na vozniškem izpitu, materialni stroški zaposlenih na območjih, kjer se opravljajo vozniški izpiti, stroški nepremičnin, ki jih AVP uporablja za zagotavljanje opravljanja vozniških izpitov, vzdrževanje in dopolnjevanje banke testnih nalog za namen teoretičnega preverjanja znanja na vozniškem izpitu, investicije v zagotovitev centrov za opravljanje vozniških izpitov tam, kjer takšnih površin in objektov ni ali jih ni mogoče najeti.

Agencija je zato ob spremembah zakona konec lanskega leta, s katerimi je dobila več pristojnosti, že napovedala, da bodo dvignili cene za izpit, saj zdajšnja naj ne bi pokrivala osnovnih stroškov izpitne komisije.

Predlagana sprememba zakona bi tako strošek vozniškega izpita izkazala kot prihodek državnega proračuna, ki se namensko porabi za financiranje opravljanja vozniških izpitov. Morebitni presežek prihodkov nad odhodki se vplača v proračun.

Vlada predlaga, da poslanci zakon obravnavajo po nujnem postopku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice